România are al şaselea deficit comercial din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România are al şaselea deficit comercial din UE
România are al şaselea deficit comercial din UE

România a înregistrat, după primele cinci luni ale acestui an, un deficit comercial de 3,7 miliarde de euro, al şaselea ca mărime din Uniunea Europeană (UE), potrivit Eurostat.

Cele mai mare deficite comerciale în rândul statelor membre au atins Marea Britanie (38 de miliarde de euro), Franţa (24,4 miliarde de euro), Spania (20,7 miliarde de euro), Grecia (11,6 miliarde de euro) şi Portugalia (6,8 miliarde de euro).

La polul opus, excedente comerciale au atins Germania (46,3 miliarde de euro), Irlanda (15,6 miliarde de euro) şi Olanda (13,8 miliarde de euro).

Faţă de primele cinci luni din 2008, exporturile autohtone au scăzut cu 21%, la 11 miliarde de euro. Importurile realizate de ţara noastră au scăzut şi mai mult raportat la aceeaşi perioadă, cu 36%.

Astfel, bunurile importate de România în perioada ianuarie-mai 2009 au fost în valoare de 14,7 miliarde de euro, faţă de 23 de miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.

Eurostat estimează că exporturile României către statele din afara blocului comunitar au crescut, în iunie, cu 7,3% faţă de cele din mai, în timp ce importurile s-au diminuat cu 3,8%, deficitul comercial de pe acest segment temperându-se la 0,2 miliarde euro.

Astfel, România a exportat de circa 600 milioane euro şi a importat mărfuri de aproximativ 800 milioane euro în iunie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite