România pierde fonduri UE din cauza incapacităţii administrative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România pierde fonduri UE din cauza incapacităţii administrative
România pierde fonduri UE din cauza incapacităţii administrative

Ţara noastră riscă să piardă 169 de milioane de euro fonduri PHARE, dar şi alte 745 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură (ISPA), dacă nu trimite cereri de rambursare până anul viitor, arată un raport al Comisiei Europene, citat de NewsIn.

Fondurile de preaderare PHARE acoperă proiecte de întărire a capacităţii instituţionale, adaptarea legislaţiei interne la cea comunitară şi proiecte de coeziune socio-economică. "Termenul-limită pentru contractele PHARE a fost 31 noiembrie 2008. 169,055 milioane de euro pot fi considerate nefolosite şi au fost deja recuperate parţial sau vor fi în curând”, se arată în documentul citat.

În ce priveşte programul de preaderare SAPARD, care era destinat proiectelor în agricultură, termenul-limită a fost prelungit până în decembrie 2009, după ce Comisia a îngheţat anul trecut plăţile din cauza unor nereguli şi vulnerabilităţi mai ales în ceea ce priveşte achiziţiile publice şi managementul intern.

Plăţile au fost reluate în iulie 2009 după ce un audit independent a confirmat că autorităţile române au aplicat planul de acţiune solicitat de CE. În total, România mai are de primit aproximativ 100 milioane de euro fonduri SAPARD.

Executivul european subliniază nevoia de întărire a capacităţii administrative şi sfătuieşte România să folosească programul operaţional de asistenţă tehnică pentru o politică de resurse umane bazată pe stimulente. Cele mai grave probleme identificate la fondurile de preaderare sunt licitaţiile publice netransparente şi vulnerabilităţi în sistemul de selecţie a proiectelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite