România a absorbit de la UE aproape trei miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a absorbit de la UE aproape trei miliarde de euro
România a absorbit de la UE aproape trei miliarde de euro

Raportul Comisiei Europene privitor la absorbţia fondurilor UE arată că România stă mult mai bine decât Bulgaria în acest domeniu, chiar dacă nu a reuşit să atragă şi cei169 milioane de euro pentru a ajunge la trei miliarde de euro, informează Sofia News Agency.

Raportul privitor la România şi Bulgaria va fi discutat de comitetul pentru control bugetar din PE la reuniunea din 3 noiembrie 2009.

România deja are acces la fondurile structurale, pentru că au fost aprobate evaluările de conformitate.

Raportul privitor la fondurile europene transmis de Comisia Europeană comisiei pentru buget din PE arată că Bulgaria nu a reuşit să absoarbă o proporţie mare din fondurile UE la care avea dreptul.

Documentul analizează întreaga perioadă de la aderare, din ianuarie 2007 până la 31 iulie 2009. Este tehnic şi nu conţine concluzii politice. S-a urmărit absorbţia fondurilor UE în Bulgaria şi România din programele de preaderare, cele pentru agricultură, Fondurile pentru coeziune şi Fondurile structurale.

Potrivit raportului, cele mai mare probleme în absorbţia fondurilor în Bulgaria au legătură cu conflictele de interese, supervizarea financiară slabă şi capacitatea administrativă redusă, precum şi cu lipsuri legislative.

Potrivit unui raport prezentat în septembrie de Comisia Europeană, România s-a clasat anul trecut pe locul zece în Uniunea Europeană (UE) după alocările primite de la bugetul comunitar, de 2,666 miliarde euro, în timp ce contribuţia totală a statului român a fost de 1,217 miliarde euro.

Bulgaria nu a început tehnic să absoarbă bani din fondurile de dezvoltare regională pentru că CE a respins documentele prezentate de autorităţile bulgare, comentează publicaţia.

Raportul nu analizează modul în care Bulgaria a absorbit 210 milioane de euro primiţi drept compensaţii pentru închiderea a patru dintre cele şase reactoare nucleare, transmite NewsIn.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite