Preţul gigacaloriei în România, cu 18% mai mare decât în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul mediul al gigacaloriei în România este de circa 60 de euro, mai mare cu 18% decât tarifele plătite de restul consumatorilor europeni, din cauza operaţiunilor ineficiente ale companiilor din domeniu, potrivit unui studiu al AT Kearney.

„Acest preţ generează o povară suplimentară semnificativă asupra bugetelor locale şi de stat care subvenţionează preţul consumatorilor casnici, în timp ce industria românească suferă din cauza costurilor mai mari de producţie“, spun autorii studiului.

Potrivit acestora, restructurarea operaţională ar putea duce la diminuarea costurilor de producţie, de transport, distribuţie şi furnizare, ceea ce va reduce povara bugetelor locale şi de stat.

Nivel similar cu preţul gigacaloriei din România se găseşte şi în Germania sau Finanda (59 de euro pe gigacalorie), însă preţul din România este mult mai mare decât în Lituania (39 de euro) sau în ţările Benelux (36 de euro).

Totuşi, analiştii AT Kearney evidenţiază faptul că Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor din România este de aproape cinci ori mai mic decât nivelul indicatorului din Germania şi de opt ori mai mic decât cel din ţările Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg).

Pe lângă ineficienţa centralelor, preţul mare din România este cauzat şi de faptul că acestea folosesc gaze în proporţie de 48%, combustibil care este foarte costisitor. În plus, combustibilii sunt achiziţionaţi în alte monede decât leul, iar companiile trebuie să suporte diferenţa de curs valutar. Totodată, restul combustibilului este reprezentat de cărbune şi păcură, resurse deosebit de poluante, iar costurile cu plata emisiilor de dioxid de carbon se reflectă în costul final.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite