Producţia industrială din România a scăzut mai lent decât în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia industrială din România a scăzut mai lent decât în UE
Producţia industrială din România a scăzut mai lent decât în UE

Producţia industrială din România a scăzut în luna iulie cu 4,5% faţă de aceeaşi lună din 2008, într-un ritm de peste trei ori mai lent decât media din Uniunea Europeană, de 14,7%, arată datele publicate, luni, de biroul european de statistică, Eurostat.

Situaţia a fost mai gravă în zona euro, unde declinul a fost de 15,9%.

Singura creştere din UE a fost raportată de Irlanda, unde producţia industrială a avansat în iulie cu 7,1% faţă de iulie 2008. Cel mai redus declin al producţiei industriale în termeni anuali a fost înregistrat în iulie de România, care a fost urmată de Polonia, cu 4,6%. În schimb, cele mai mari scăderi au fost raportate de Estonia, de 27,9%, Finlanda, de 24,2%, şi Slovenia, de 20,4%, din cele 20 de state membre pentru care Eurostat a publicat date statistice.

Faţă de luna precedentă, producţia industrială din România a stagnat, în timp ce blocul comunitar a avut o scădere pe ansamblu de 0,2% faţă de luna iunie, iar în zona euro declinul a fost ceva mai mare, de 0,3%.

Zece state membre ale UE au raportat în iulie creşteri faţă de luna anterioară, în timp ce alte nouă au înregistrat scăderi. Cele mai importante avansuri în ritm lunar au avut loc în Irlanda (+8,7%), Lituania (+3,4%) şi Danemarca (+3,3%), în timp ce scăderile cele mai importante au fost înregistrate în Luxemburg (-3,1%), Finlanda (-2,6%) şi Letonia (-1,4%).

Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), producţia industrială din România, ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut în iulie cu 6,9% faţă de aceeaşi lună din 2008, pe fondul contracţiei severe a activităţii din sectoarele extractiv şi de prelucrare, marcând a zecea lună consecutivă de declin.

Faţă de iunie, producţia industrială, ajustată, a stagnat, ca urmare a creşterilor din industria extractivă (+3,2%) şi industria prelucrătoare (+1,5%), care au compensat scăderea de 2,3% din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, potrivit INS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite