Prima tranşă din împrumutul UE are o dobândă de 3,125% pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima tranşă din împrumutul UE are o dobândă de 3,125% pe an
Prima tranşă din împrumutul UE are o dobândă de 3,125% pe an

Comisia Europeană (CE) a virat, luni, în favoarea României prima tranşă, de 1,5 miliarde de euro, din împrumutul pentru finanţarea deficitului bugetar, la o dobândă anuală de 3,125%.

Finanţarea acordată României a fost obţinută în urma unor obligaţiuni UE emise la 15 iulie, ce au data scadentă în 2015. Împrumutul acordat ţării noastre este de tip back-to-back şi este acordat în aceleaşi condiţii (rata dobânzii şi scadenţă) în care a fost obţinut de CE.

O a doua tranşă, în valoare de 1 miliard de euro, este prevăzută pentru ultimul trimestru al acestui an, tot sub rezerva întrunirii condiţiilor la care s-a angajat România. Restul împrumutului va fi acordat, în trei tranşe, în 2010 şi în primul trimestru din 2011.

Dobânda de 3,125% este una extrem de avantajoasă, în condiţiile în care Ministerul de Finanţe se împrumută, în acest moment, de pe piaţa internă, la randamente în jurul valorii de 11%.

Acest fapt este confirmat şi de comisarului european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Joaquin Almunia. "Mă bucură faptul că UE a reuşit să obţină, în condiţii foarte avantajoase, suma de 2,7 miliarde de euro, necesară pentru a acorda asistenţă Letoniei şi României, ridicând astfel la 9,2 miliarde de euro suma strânsă de pe piaţă, din decembrie 2008, pentru acordarea de asistenţă financiară pe termen mediu", a precizat Almunia, într-un comunicat de presă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite