Încrederea în economia românească, sub nivelul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicele ce măsoară încrederea în economia românească s-a menţinut la acelaşi nivel, în octombrie, faţă de luna anterioară, potrivit Eurostat. Şi asta în condiţiile în care, la nivelul Uniunii Europene, indicatorul a crescut, cu 3,4 puncte.

În octombrie, indicele s-a menţinut la 62,6 puncte, fiind cu mult mai mic decât pe ansamblul Uniunii, unde indicele încrederii în economie a ajuns în a zecea lună a acestui an la 86,0 puncte. Aceasta este a şaptea lună consecutivă de revenire a încrederii în economie la nivel comunitar.

Încrederea în sectorul industrial, în creştere

În România indicele încrederii în servicii s-a diminuat cu 2 puncte, iar cel în consum a stagnat. Încrederea în industrie a crescut cu un punct, cea în construcţii a scăzut cu un punct, în timp ce în comerţul cu amănuntul indicele a înregistrat o scădere masivă, de 10 puncte faţă de luna anterioară.

La nivelul UE, indicele de încredere în economie a crescut, în contextul în care indicele încrederii în servicii a stagnat, iar cel în consum a crescut cu două puncte. Încrederea în industrie a crescut cu patru puncte, încrederea în construcţii a crescut cu un punct, în timp ce în comerţ indicele a înregistrat o scădere de un punct faţă de luna anterioară.

Italienii au cea mai mare încredere în economia autohtonă

În zona euro, încrederea a urcat cu 3,4 puncte, până la 86,2 puncte, pentru a şaptea lună la rând, ceea ce arată că economia este în curs de redresare. Cele mai mari creşteri ale încrederii în economie s-au înregistrat în Italia, cu un plus de 3,8 puncte. Este urmată la mică distaţă de Germania, cu un plus de 3,4 şi Marea Britanie, cu 3,2 puncte.

La nivelul UE, gradul de încredere în economie este cel mai ridicat în Suedia, 96,9 puncte, şi Danemarca, 93,7 puncte. În timp ce gradul cel mai scăzut de încredere în economie a fost înregistrat în Slovenia,59,8 puncte, şi Cipru, 57,7 puncte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite