VIDEO UDMR „îngroapă“ regionalizarea propusă de Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor a declarat că UDMR nu poate accepta 8 megajudeţe plus Harghita şi Covasna
Kelemen Hunor a declarat că UDMR nu poate accepta 8 megajudeţe plus Harghita şi Covasna

Consiliul Reprezentanţilor UDMR a respins ieri oferta preşedintelui privind reorganizarea administrativă. Liderii UDMR propun amânarea discuţiilor pe această temă pentru toamnă sau pentru 2012. PDL spune că renunţă la reforma teritorială dacă nu există sprijin politic.

Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), convocat ieri la Târgu-Mureş, a mandatat conducerea UDMR să propună partenerilor de guvernare amânarea reformei administrative pentru toamna acestui an sau începutul lui 2012. „După consultările cu organizaţiile teritoriale, am ajuns la concluzia că nu putem susţine varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe, nici varianta «opt plus doi»", a afirmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

El a precizat că oferta făcută de Traian Băsescu în cadrul discuţiilor de la Cotroceni, aceea de reorganizare în opt megajudeţe plus Harghita şi Covasna, nu poate fi acceptată, Uniunea fiind pentru reforma administraţiei publice locale în cadrul actual al celor 41 de judeţe.

Marko Bela acuză Opoziţia

Kelemen Hunor a mai spus că „dacă cineva doreşte să alunge Uniunea din coaliţie poate s-o facă" întrucât „în cazul forţării unor lucruri" reprezentanţii UDMR nu vor avea altă variantă decât să se ridice de la masa negocierilor, mulţumind partenerului pentru cooperare.Cu toate acestea, Kelemen Hunor a admis că ipoteza ieşirii de la guvernare nu este o soluţie. „Dacă acum trecem în Opoziţie vom avea sarcini foarte grele în 2012. Acum nu e momentul să sărim dintr-o luntre în alta", a mai declarat Kelemen.

Şi vicepremierul Marko Bela le-a transmis delegaţilor de la Târgu-Mureş că nu le recomandă trecerea Uniunii de partea PSD şi PNL, acuzând cele două partide că „au denigrat comunitatea maghiară cât au putut" şi au întreţinut o atmosferă naţionalistă. Traian Băsescu declara, miercuri seară, că în cazul unui refuz din partea Uniunii se va renunţa la reorganizarea administrativă şi se va trece la „planul B" care prevede restructurarea deconcentratelor. După decizia UDMR de ieri,  vicepreşedintele PDL Elena Udrea a reluat mesajul lui Băsescu: „Dacă nu există suport politic pentru trecerea legii, nu ne rămâne decât să o amânăm".

"Dacă nu există suport politic pentru trecerea legii, nu ne rămâne decât să o amânăm."
Elena Udrea
vicepreşedinte PDL

Ambasadorul, contestat de Jobbik

Formaţiunea de extremă dreaptă ungară Jobbik cere retragerea lui Oszkar Fuzes din funcţia de ambasador al Ungariei la Bucureşti, după ce acesta a declarat într-un interviu că doar „20.000 de idioţi" din ţara sa se gândesc să ia înapoi Transilvania, potrivit Mediafax.

Europarlamentarul Szegedi Csanad, reprezentant al formaţiunii de extremă dreaptă ungară Jobbik, a declarat, vineri, la Târgu-Mureş, că partidul din care face parte a cerut deja retragerea lui Oszkar Fuzes din funcţia de ambasador al Ungariei la Bucureşti, deoarece astfel de declaraţii la adresa unor compatrioţi sunt inacceptabile din partea unui ambasador. Europarlamentarul a adăugat că, dacă acest lucru nu se va întâmpla, Jobbik va recurge şi la alte metode pentru a obţine retragerea ambasadorului, inclusiv la lobby la Ministerul Afacerilor Externe ungar.

„Îi urez domnului Fuzes Oszkar ca în viitor să aibă o viaţă mult mai lucidă şi dacă va trăi mai lucid atunci nu va mai face declaraţii atât de arogante. Nici ambasadorul român din Budapesta şi nici ambasadorul maghiar din Bucureşti nu poate să facă astfel de declaraţii faţă de compatrioţi, catalogându-i drept idioţi", a spus Szegedi Csanad.

Reorganizarea administrativ-teritorială a României în mai puţine judeţe ar elimina discrepanţele economice actuale dintre unele zone, afirmă istoricul Marius Diaconescu într-un interviu video acordat adevarul.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite