Turul lumii pe bicicletă trece prin România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei tineri englezi au pornit în jurul lumii pe două roţi, pentru a-i convinge pe oameni că poluarea trebuie să fie oprită Încercând să le arăte pământenilor că pot proteja

Trei tineri englezi au pornit în jurul lumii pe două roţi, pentru a-i convinge pe oameni că poluarea trebuie
să fie oprită

Încercând să le arăte pământenilor că pot proteja mediul prin mersul pe bicicletă, Tom Allen, Andy Rush şi Mark Mayltby au plecat din Londra şi vor merge prin toată lumea pe două roţi, în turneul denumit "Ride Earth".

Ei au început pregătirile anul trecut, iar în iunie anul acesta au pornit la drum. În aceste zile se află în România şi au fost invitaţii "Adevărului Verde" pentru câteva ore.

Călătoria a început în dimineaţa zilei de 17 iunie 2007, când cei trei au plecat din Anglia. Astăzi îşi amintesc că cel mai greu a fost să aleagă cele mai potrivite biciclete.

Au căutat sponsori pentru asta, dar cu greu au fost luaţi în serios. Până la urmă au ales bicicletele Kona. Traseul în jurul lumii şi impresiile lor de călătorie pot fi citite pe internet, la adresa www.ride-earth.com, unde sunt postate filmuleţe cu opririle celor trei şi cu mărturiile oamenilor pe care i-au întâlnit.

WWF, sponsorul călătoriei

Până să ajungă în România, băieţii au trecut prin Olanda, Belgia, Franţa, Elveţia, Germania, Austria şi Ungaria. Aici li s-a alăturat Maria, o tânără englezoaică care făcea singură turul lumii, iar acum se ocupă de filmarea celor trei temerari.

"Prima dată, după cinci zile obositoare, am ajuns la Amsterdam. Era 22 iunie. Până să ajungem în portul Harwich am făcut 170 de mile de ciclism, ceea ce a fost un pic cam obositor", povesteşte Mark Mayltby, unul dintre ciclisţi.

Pe parcurs, cicliştii englezi s-au odihnit în parcurile, pe câmpurile sau în grădinile întâlnite pe traseu. Singurul popas mai mare a fost la Geneva, unde au stat la reprezentantul organizaţiei World Wilde Fund, sponsorul călătoriei lor.

Munţii Făgăraş, un traseu dificil

"Până la Bucureşti am vizitat 10 ţări şi am făcut 4.100 de km, dar vor fi mult mai mulţi", spune Tom Allen, optimist. El îşi aminteşte că au traversat graniţa şi, după o noapte lungă de călătorie, şi-au dat seama că au trecut graniţa pe unde nu trebuia. Pentru asta au trebuit să se întoarcă pe la trecerea legală. "Dar România e deosebită.

E ca o sărbătoare a simţurilor. E frumoasă, calmă, sălbatică şi capricioasă în acelaşi timp", spune Andy Rush. Băieţii spun că de-a lungul României s-au întâlnit cu oameni foarte prietenoşi, cu care au reuşit să comunice foarte bine prin limbajul semnelor. Cel mai greu traseu făcut în România a fost prin Munţii Făgăraş.

În 2011, înapoi în Anglia

Din România, băieţii vor pleca spre Bulgaria, unde plănuiesc să stea câteva zile, după care îşi vor continua drumul prin Turcia, apoi prin Iran. Iarna îi va prinde în India.

Pentru a evita dificultăţile, cei trei plănuiesc să traversese Himalaya în primăvara lui 2008. Vor urma Mongolia şi Japonia. La sfârşitul anului viitor vor trece prin sud-estul Asiei, de unde vor lua o barcă spre Noua Zeelandă. "Nu vom folosi deloc avionul. Avioanele produc 10% din gazele de seră... Vom trece peste oceane cu vaporul", spune Tom.

Din Noua Zeelandă vor traversa Oceanul Pacific spre America de Sud, unde vor poposi în Panama şi apoi în Mexic. După ce vor călători prin Statele Unite şi Canada, vor traversa Oceanul Atlantic cu vaporul.
Întoarcerea în Anglia e programată pentru anul 2011, dar dacă va fi mai târziu, nu va fi nicio problemă. Important e să reuşească.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite