Turnul barosanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul bloc-turn din Focşani, destinat iniţial cazurilor sociale, este ocupat de judecători, procurori, sereişti şi poliţişti Printre locatarii cu ştaif cărora li s-au repartizat

Singurul bloc-turn din Focşani, destinat iniţial cazurilor sociale, este ocupat de judecători, procurori, sereişti şi poliţişti

Printre locatarii cu ştaif cărora li s-au repartizat în 2001 o locuinţă în imobilul cunoscut în oraş sub denumirea de "Turnul barosanilor" se numără preşedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Toni Neacşu, şi încă 12 magistraţi focşăneni, precum şi secretara Consiliului Judeţean (CJ), Raluca Dan.

În acelaşi bloc a primit repartiţie şi consilierul local Gheorghe Sotir, în calitatea sa de pensionar, deşi acesta mai are o casă de vacanţă în staţiunea Lepşa din Munţii Vrancea. N-au fost uitate nici preşedinta Judecătoriei Focşani, Daniela Matache, vicepreşedinta aceleiaşi judecătorii, Mariana Grădinescu, şi procurorul DIICOT Galaţi, Săndica Apostolescu.

Toţi aceştia ar putea să-şi achiziţioneze în curând aceste locuinţe, pentru că primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi, a iniţiat un proiect de hotărâre ce va fi supus votului în consiliul local, prin care se va propune vânzarea apartamentelor din "blocul barosanilor" către chiriaşii cu dare de mână.

Clădire refăcută de firma actualului edil

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor a investit miliarde de lei pentru reconsolidarea imobilului cu zece etaje, după ce acesta a fost serios afectat de-a lungul anilor de seismele din zonă. Apartamentele au fost promise iniţial săracilor oraşului, dar au ajuns să fie repartizate angajaţilor din subordinea CJ care au trecut de 35 de ani şi nu aveau proprietăţi.

Proiectul de reconsolidare a "blocului barosanilor" a fost făcut de ARCO Proiect, fosta firmă a primarului Decebal Bacinschi, care a precizat că "nu mai sunt acţionar la firma respectivă şi, atât timp cât voi fi primar, nu voi avea ceva de-a face cu proiectările".

La vremea repartiţiei locuinţelor, acestea au fost date fără ca lista chiriaşilor să fie trecută prin consiliul local. S-au făcut liste în fiecare instituţie descentralizată a judeţului, iar apoi acestea au fost transmise CJ Vrancea. Tot CJ Vrancea a fost cel care a stabilit criteriile de selecţie şi a distribuit apartamentele. Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că toate repartiţiile din acest imobil au fost făcute potrivit legii.

Culme a tupeului: mai au şi datorii

În primăvara lui 2006, viceprimarul Focşaniului, Neagu Nistoroiu, a afirmat că chiriaşii din locuinţele de serviciu de la L1-L2, imobilul în cauză, au mari datorii la întreţinere. Acesta şi-a schimbat declaraţia în timpul şedinţei CL Focşani din februarie 2008, atunci când un consilier local a reamintit această situaţie, precizând că locatarii "blocului barosanilor" nu mai au nicio restanţă.

La această oră, situaţia juridică a celor 72 de apartamente este puţin incertă deoarece, odată ce au fost repartizate ca locuinţe de serviciu, ele pot fi cumpărate numai în anumite condiţii. De altfel, proiectul iniţiat de Bacinschi nu a primit avizul Comisiei de urbanism a Consiliului Local Focşani.

Nu mai sunt acţionar la firma respectivă şi, atât timp cât voi fi primar, nu voi avea ceva de-a face cu proiectările
Decebal Bacinschi, primar Focşani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite