Turnu Severin: 140 de copii mehedinţeni cresc departe de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta este numărul celor aflaţi în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Specialiştii cred că mult mai mulţi copii sunt în aceeaşi situaţie, dar nu beneficiază de asistenţă din cauza indiferenţei primăriilor.

Au rămas în grija rudelor pentru că părinţii au plecat să câştige o pâine în străinătate. Este vorba despre 140 de copii din Mehedinţi care sunt nevoiţi să crească departe de părinţi. Numărul este cu mult mai mic faţă anul trecut, când în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Mehedinţi au fost înregistraţi 628 de copii. Responsabilii instituţiei spun însă că numărul real este mult mai mare, numai că se lovesc de indiferenţa primăriilor din teritoriu. Există, de asemenea, cazuri în care foarte mulţi părinţi s-au întors acasă ori nu au declarat că-şi lasă copiii în grija rudelor.

Specialiştii se lovesc de indiferenţa primăriilor

În încercarea identificării cazurilor de copii cu părinţii plecaţi, DASPC Mehedinţi s-a lovit de nepăsarea primăriilor cărora le-a cerut ajutorul. „Din cele 66 de primării, până acum, doar 34 ne-au răspuns la adresele trimise. Astfel că, în primul trimestru al acestui an, avem înregistraţi 140 de copii. Numărul ar fi mult mai mare, dacă primăriile ne-ar ajuta“, a declarat Roxana Bârborică, sociologul DASPC Mehedinţi.     
Persoanele cu atribuţii de asistenţă socială din consiliile locale sunt cele responsabile de identificarea cazurilor de copii ai căror părinţi se află la muncă în străinătate.

Cercetare în liceele din Severin
La sfârşitul anului 2007, în evidenţele Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Mehedinţi, figurau 562 de copii ai căror părinţi erau plecaţi în străinătate. În 2008, au fost 628 de copii (numai în Orşova fiind 300), iar în primul trimestru al acestui an, s-au înregistrat 140. Cei mai mulţi sunt în comuna Vânjuleţ (28) şi la Orşova (15). Reprezentanţii Protecţiei Copilului şi-au propus să facă o cercetare în liceele din Severin pentru a urmări numărul celor rămaşi în grija rudelor, efectele plecării părinţilor şi tipurile de consiliere de care aceştia ar avea nevoie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite