Turnu Severin: Ortacii vor să se blocheze în subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemulţumiţi că se doreşte închiderea şi conservarea minei, ortacii de la Zegujani sunt hotărâţi să protesteze  blocându-se  în subteran. Asta după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, au reuşit să împiedice mutarea birourilor şi vestiarelor la Exploatarea Minieră de subteran Motru – Gorj.

 În noaptea de joi spre vineri, ortacii de la Mina Zegujani, au organizat un protest spontan, blocând căile de access pre mină şi refuzând să intre în şut. Cei 200 de mineri din schimburile doi şi trei au refuzat să muncească, în semn de protest faţă de hotărârea SNLO de a muta întregul efectiv de muncitorii, cu vestiare şi birouri cu tot, la Exploatarea Minieră Motru.

Acţiune la adăpostul întunericului

Referitor la greva fulger pusă la cale de ortacii mehedinţeni, liderul de sindicat al minerilor mehedinţeni, Rafael Norocel Ciorăscu, susţine că liderii SNLO au venit cui dubele în cursul nopţii pentru a lua vestiarele şi echipamentul ortacuilor, fără a anunţa pe nimeni în acest sens. “Au venit cu dubele la adăpostul întunericului şi au luat lămpile minerilor pentru a nu putea intra în mină să îşi facă treaba. Cei care au ieşit din şut s-au alăturat celor care trebuiau să intre şi au protestat pentru a nu-şi pierde locurile de muncă. Cărbunele de la Zegujani este cel mai bun din ţară şi nu se merită închiderea minei”, a declarat Ciorăscu. Acesta mai susţine că s-a făcut deja o reducere de cheltuieli de 4,5 miliarde, începând cu 1 mai şi până la 31 decembrie, acest plan fiind depus la directorul EMS Motru, la registratura SNLO, dar nu s-a luat în considerare şi drept urmare mina urmează a fi închisă.

Problemă socială majoră

Conform liderului Rafael Norocel Ciorăscu, situaţia de la mina Zegujani a devenit o problemă socială  majoră pentru judeţ. Acesta susţine că hotărârea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) de a prelua mina Zegujani în vederea închiderii şi conservării ei şi de mutare a birourilo şi vestiarelor la Motru. Cât despre cei 240 de mineri de aici, aceştia fiind deja  programaţi pentru disponibilizare. “Din punctul meu de vedere, preluarea minei Zegujani – Mehedinţi, de către Motru – Gorj, este una cu multe semne de întrebare. Eu am făcut  nenumărate demersuri ca mina să rămână în cadrul Exploatării Miniere Mehedinţi, însă nu s-a reuşit, datorită unor foşti şi actuali lideri de la Zegujani. Din câte ştiu eu, până în anul 2011, chiar dacă nu va mai fi omologat cărbunele, mina putea să funcţioneze pe teritoriul judeţului Mehedinţi”, susţine Rafael Norocel Ciorăscu.

Acesta mai susţine că situaţia celor 240 de mineri care vor rămâne fără locuri de muncă este una dramatică şi s-a transfrormat într-o situaţie socială fără ieşire. Pentru a nu ajunge să îngroaşe rândurile şomerilor, ortacii de la Zegujani ameninţă cu proteste violente şi chiar blocări în subteranul minei până ce SNLO va reveni asupra hotărârii de a închide mina.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite