Turnu Severin: Noapte albă la Porţile Severinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de severineni au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică vizionând filme din timpuri apuse şi delectându-se cu parade. Muzeul Regiunii Porţile de Fier a fost asaltat de vizitatorii dornici de a petrece o noapte albă pe locurile pline de istorie ale castrului roman.

Proiectul Noaptea Muzeelor a debutat sâmbătă cu o impresionantă paradă a costumelor populare şi romane, program prezentat de elevi din ciclul primar al şcolilor severinene. Tot în cadrul acestor parade a avut loc şi un recital de muzică populară susuţinut de elevii de la Palatul Copiilor, acompaniaţi de ansamblul folcloric Danubius al Centrului Cultural Severin. Castrul roman a răsunat până noaptea târziu de acordurile dansurilor romane şi de societate, luminat fiind de proiecţiile de filme documentare legate de patrimoniul natural şi cultural al judeţului, dar şi al zonei transfrontaliere româno-sârbă.

Elevii, la înălţime

Toate aceste spectacole au fost prezentate de elevii unor şcoli severinene, care fac parte din grupul denumit sugestiv Prietenii muzeului. De departe, orchestra de muzică clasică a liceului I.Şt. Paulian, condusă de profesorul Ilie Mărţuică, a acaparat atenţia celor prezenţi prin susţinerea concertului de muzică clasică.
„Este o orchestră extraordinară, un grup de elevi excepţionali, care, dacă vor continua, vor avea mari succese în acest sens”, a declarat directorul muzeului Sorina Matacă.

Nici parada costumelor romane nu a fost cu nimic mai prejos, elevii reînviind pentru câteva ore atmosfera apusă în urmă cu 2.000 de ani. În tot acest interval, severinenii s-au plimbat prin sălile muzeului, vizitând expoziţiile de bază, dar ;i pe cele temporare. Mamifere cuaternare, expoziţie realizată de Secţia de Ştiinţele Naturii, dar şi expoziţia Din vremi mai vechi spre praguri noi, realizată de Secţia de Etnografie, au atras atenţia vizitatorilor. Tot aici au putut fi vizitate o expoziţie de tapiserie din noduri, dar şi o expoziţie de desene.

Filme pe perete

Între orele 20.00 şi 24.00 a avut loc o serie de proiecţii de filme documentare, precum „Peisaje danubiene”, „Ultima primăvară pe Ada-Kaleh”, „Frica şi teroarea mărilor - Piraţii”, „Marile momente ale istoriei - Antoniu şi Cleopatra”, „Roma antică”. Acestea s-au bucurat de un public numeros. Proiecţiile au avut loc pe petretele exterior al muzeului, în aer liber, de ele fiind interesaţi nu numai oamenii maturi, ci şi cei peste o sută de elevi ce au participat la acest program.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite