Turnu Severin: Fondul forestier al județului va crește cu aproape 2.000 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Fondul forestier al județului va crește cu aproape 2.000 de hectare
Turnu Severin: Fondul forestier al județului va crește cu aproape 2.000 de hectare

Direcția Silvică Mehedinți, va demara în această toamnă o amplă campanie de împădurire a terenurilor degradate, încercând astfel să stopeze deșertificarea zonei de sud a județului.

La ora actuală, conform declarațiilor directorului Direcției Silvice Mehedinți, ing. Ion Megan, toți șefii de ocoale silvice de pe raza județului, lucrează la întocmirea listelor cu suprafețele ce vor trebui împădurite, miercuri, Direcția Silvică fiind obligată să transmită ministerului, situația exactă a acestor suprafețe. „Luni vom avea îtâlnirea cu şefii de ocoale silvice, iar miercuri vom transmite la Bucureşti situaţia reală a suprafeţelor ce necesită regenerare prin împădurire”, a declarat Ion Megan. Conform acestuia, se inventariază şi terenurile agricole ce şi-au pierdut această capacitate de producţie şi care au nevoie urgentă de împădurire.

 Vegetaţie forestieră puţină

Direcţia Silvică Mehedinţi, administrează în prezent o suprafaţă de 116.645 de hectare de pădure pe teritoriul judeţului, dar şi alte 16.550 de hectare de fond forestier pe teritoriile judeţelor Dolj şi Gorj. Zona de sud a judeţului, este la ora actuală cea mai săracă în păduri. „În sudul judeţului, am inventariat până acum peste 1.420 de hecatre de terenuri degradate, ce vor urma să fie împădurite în această toamnă. Aceste terenuri se află amplasate pe raza localităţilor Corlăţel, Gogoşu, Vânju Mare, Gruia, Pătulele, Prunişor, Husnicioara şi Şimian. Această situaţie a apărut datorită acţiunilor de tăieri ilegale de păduri. Numai de la începutul anului şi până la această dată, volumul tăierilor nejustificate, fără acte legale, se ridică la 920 metri cubi material lemnos. Mai mult, suprafeţele de fond forestier privat sunt în pericol de a nu mai putea fi vreodată regenerate. Deşi există acte normative care îi obligă pe noii proprietari să se arondeze unor structuri silvice autorizate, aceştia refuză sistematic de teama că nu vor mai putea executa defrişări ilegale”, mai susţine Ion Megan. Acesta este de părere că înfiinţarea de noi suprafeţe silvice în judeţ va duce la redresarea mediului, diminuarea efectelor secetei, limitarea deşertificării şi valorificarea superioară a tenurilor agricole improprii altor culturi.

ANIF va trece la refacerea perdelelor forestiere

Concomitent cu acţiunea silvicultorilor de a înfiinţa noi suprafeţe forestiere, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) Mehedinţi,va efectua împăduriri în vederea refacerii perdelelor de protecţie. La această dată, ANIF înregistrează peste 20.000 de hectare de suprafeţe agricole în zona de sud-vest a judeţului, ce au devenit un adevărat deşert. Asta datorită defrişării masive a perdelelor de protecţie şi a plantaţiilor de pomi fructiferi.

”Mai bine de 10 la sută din suprafaţa agricolă a judeţului este formată din nisipuri aride. Fenomenul s-a accentuat după `90, când agricultura s-a prăbuşit. Perdelele de protecţie au fost rase, la fel şi livezile. În acelaşi timp, nici nu se mai cultivă ceva aici şi nici nu se mai irigă. O mare suprafaţă devenită deşert, se înregistrează pe raza comunei Gogoşu. Aici sunt peste 5.000 de hectare de terenuri nisipoase, iar atunci când bate vântul, nisipul este purtat pe distanţe foarte mari, chiar peste 25 sde kilometrii”, a declarat directorul ANIF, Constantin Croitoru.

 Dacă Direcţia Silvică speră că va împăduri în această toamnă o suprafaţă de peste 2.000 de hectare, urmând ca altele să suporte acelaşi tratament în primăvară sau în toamna anului viitor, ANIF doreşte să transforme tot în jur de 2.000 de hectare, din deşert în perdele forestiere. Pe toate acfeste suprafeţe vor fi plantaţi puieţi din speciile frasin, paltin, salcâm şi foate mult plop.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite