Turnu Severin: Concursul de fotografie sacră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Cultural “Theodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin a găzduit, ieri după-amiază, cea de-a treia ediţie a concursului de fotografie sacră, intitulat ,,Vârstele luminii”. Organizat anual de Episcopia Severinului şi Strehaiei împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, concursul s-a adresat elevilor din învăţământul liceal.

Majoritatea dintre ei au avut experienţa ediţiilor trecute. «Fotografiile au un subiect comun, acela al luminii divine. De remarcat este că aceşti tineri au astfel de preocupări», a precizat Maria Bălăceanu, directorul Muzeului de Artă din Turnu Severin.
Concursul de fotografie religioasă ,,Vârstele luminii” îşi propune să fie o promovare a intuiţiei vizuale a elevului, transpusă în imagine fotografică.

Fotografiile au încântat sufletul celor prezenţi
În concurs au participat 50 de elevi ale căror fotografii s-au distins prin mesajul artistic şi literar, îmbinare reuşită de cuvânt şi imagine, sub egida sacrului şi a divinului. «Mă întreb oare lumina are vârste ?! Cred că lumina nu îmbătrâneşte niciodată. Mesajul acestor fotografii vine să purifice realitatea, însăşi viaţa. Trăim într-o lume îmbâcsită de atâtea realităţi (…) Prin această expoziţie, voi faceţi să trăim într-o lume transfigurată, foarte aproape de Înviere”, a declarat preotul Sever Negrescu. 
Juriul, format din reprezentanţi ai Episcopiei Severinului şi Strehaiei, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, dar şi din specialişti din domeniul artei fotografice, a ales: Sorina Parpală- locul III, Sorina Copaci- locul II, iar Giorgiana Roşianu (elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Traian)- locul I.  

Fotografiile exprimă propriul lor sine
Adrian Duţă, elev în clasa a XI F la Colegiul Naţional Traian, a venit la acest concurs ca reprezentant al prietenei sale Giorgiana Roşianu. Este mândru că împreună au câştigat premiul I, mai ales că au lucrat mult la acest proiect. «Este pentru prima dată când participăm. A fost dorinţa prietenei mele care e o pasionată de fotografie, iar eu de tot ceea ce înseamnă literatură. Pozele sunt realizate de ea, iar fragmentele de sub poze sunt creaţiile mele care se pliază pe ideile ei», ne-a spus tânărul. Fotografia care a plăcut juriului reprezintă «o mână pusă pe Biblie, acaparată de lumina totalitară, lumina sfântă şi realizează unirea Eului cu Dumnezeu, Dumnnezeul culturii», după cum ne spunea Adrian.

La finalul concursului, o elevă în clasa a IX, pe numele său Ileana Roşiu, a primit oferta de a colabora cu reviste de specialitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite