Turismul balnear trage să moară pe un munte de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aplicarea unui program de 380 milioane de euro trenează de doi ani, iar specialiştii spun că staţiunile s-au dezvoltat într-o direcţie greşită Cu tot potenţialul staţiunilor

Aplicarea unui program de 380 milioane de euro trenează de doi ani, iar specialiştii spun că staţiunile s-au dezvoltat într-o direcţie greşită

Cu tot potenţialul staţiunilor româneşti, specialiştii străini au decretat că turismul nostru balnear e în pericol să moară. În plus, un program de modernizare a infrastructurii specifice, prin care s-ar aloca 380 milioane de euro, stă blocat din cauza unor proceduri birocratice.

Oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), care au vizitat recent 120 de staţiuni şi locaţii cu potenţial balneoclimateric din ţară, au declarat recent că turismul balnear din România ar putea dispărea. "Cele mai multe staţiuni balneoclimaterice din România s-au dezvoltat într-o direcţie greşită, care nu mai este adecvată cerinţelor pieţei. Oferta turistică trebuie diversificată sau turismul balnear românesc va dispărea", a declarat managerul OMT, Richard Batchelor. Reprezentanţii OMT au ajuns la concluzia că există o dependenţă foarte mare a turiştilor români de sindicatele şi asociaţiile patronale, deoarece peste 80% din vizitatorii centrelor balneoclimaterice vin cu bilete de tratament şi doar 20% vin să se relaxeze.

Unităţile de tratament, "nişte spitale moderne"

Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear (OPTBR), recunoaşte că multe din unităţile de tratament din România s-au dezvoltat în direcţia greşită. "S-au dezvoltat pe o structură inferioară, mai potrivită pentru turismul de masă, care corespunde clasificării de maximum două stele. Acestea sunt ca nişte spitale ceva mai moderne", a declarat pentru "Adevărul" Nicu Rădulescu. Direcţia corectă de dezvoltare vizează zona de prevenţie a afecţiunilor şi pe cea a terapiilor complementare. Sectorul are nevoie de un suflu nou, de investiţii de sute de milioane de euro, fără de care turismul balnear poate dispărea.

Deocamdată, operatorii aşteaptă ca autorităţile publice să finalizeze procedurile de implementare a programului de 380 milioane de euro, aprobat de guvern în 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite