Turism de toamnă în luna lui Cuptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şezlongurile erau goale ieri,  iar oamenii se plimbau pe plajă îmbrăcaţi bine
Şezlongurile erau goale ieri, iar oamenii se plimbau pe plajă îmbrăcaţi bine

În prima zi din iulie a plouat încontinuu, aşa că plajele au fost goale. Vacanţa turiştilor a fost stricată de vremea urâtă, cu ploi şi temperaturi de doar 20 de grade Celsius, atât în aer, cât şi în apa mării.

Coloanele de maşini se îndreptau spre staţiunile de pe litoral încă de ieri-dimineaţă, iar turiştii s-au grăbit să se cazeze. La ora prânzului, în Mamaia era pustiu. N-a fost vreme de plajă, aşa că turiştii s-au refugiat în magazine, în Satul de Vacanţă sau în recepţiile hotelurilor, unde au stat la taclale. Doar cei mai curajoşi dintre ei au ales să se plimbe pe malul mării. Peisajul era dezolant: şezlongurile erau goale, iar salvamarii pierdeau vremea sub streaşina de stuf a unui bar de pe plajă.

Vacanţe ruinate

Vremea a stricat planurile de vacanţă. Vineri au fost temperaturi de 20 de grade Celsius, atât în aer, cât şi în apa mării. Unii turişti au ales totuşi plimbările pe plajă, de-a lungul apei. „E destul de plictisitor. De o săptămână, de când am venit, am prins doar două zile de soare. Ne plimbăm pe plajă, parcul de distracţie e prea scump pentru noi. Am vrut să mergem la Delfinariu, dar am aflat că, dacă plouă, spectacolul este întrerupt, iar noi nu ne primii bani înapoi, aşa că am ezitat", a spus Sebi Filimon (28 de ani), din Oradea. 

Eva Iakab, din Cluj-Napoca, se plânge că ploaia i-a stricat până acum tot sejurul. „Pentru că nu putem face plajă, ne plimbăm prin magazine, pe malul mării, prin Satul de Vacanţă. Doar marţi, miercuri şi joi am făcut puţină plajă, iar în weekend plecăm. Dar ne-am simţit bine şi aşa", spune turista. Hotelierii însă sunt mulţumiţi, deoarece locurile de cazare au fost contractate cu mult timp în urmă, iar pe litoral se anunţă un grad de ocupare de peste 65%.

Fără clienţi la mese

Pe de altă parte, patronii de terase şi restaurante din Mamaia sunt nemulţumiţi. În mod surprinzător, vremea urâtă nu le-a adus mai
mulţi clienţi la mese. Mulţi turişti preferă fast-foodurile. „Lumea n-are bani. Când nu ploua, toţi se aşezau pe nisip, aproape nimeni nu închiria şezlonguri. Când a început ploaia, lumea n-a dat năvală la terase, aşa cum speram. Nu s-au ocupat decât trei-patru mese. Dar în fiecare an am avut o săptămână-două de sacrificiu: ne panicăm în iunie, apoi totul se rezolvă, în august, pe vârf de sezon", spune Ionuţ Ciobănuc, administratorul unei terase. Pentru azi şi mâine se anunţă tot vreme posomorâtă, cu ploi şi temperaturi de maximum 23 de grade Celsius.

Liber la distracţie în cluburi

Doar petrecerile din cluburi salvează vacanţa pe litoral. Aseară, Loredana a concertat la deschiderea clubului Tribute Summer Residence din Mamaia. Clubul se anunţă de pe acum barometrul vieţii de noapte din staţiune. Astăzi, pe scena din club vor urca băieţii de la Voltaj, iar mâine lumea se va distra pe melodiile lui Mihai Mărgineanu. Un eveniment aşteptat în weekend este concertul Jamiroquai, ce va avea loc pe plaja H2O din staţiunea Mamaia. Accesul este liber, iar turiştii vor beneficia de transport gratuit, de la Gara Constanţa până în nordul staţiunii Mamaia. Tot sâmbătă, în Mamaia sunt programate petreceri la Crush Beach, Tan Tan, şi la Kudos, cu DJ Pagal.

Târguri şi teatru

Pentru acest weekend, turiştii mai au la dispoziţie şi Târgul Kilipirim - de carte, muzică şi film, deschis într-un cort imens de pe faleza Cazinoului. Este o ocazie pentru iubitorii de carte să cumpere titluri la preţ mult mai mic decât în librării.  Totodată, Târgul Zilele Culturii Romani propune o expoziţie cu obiecte de artizanat, concerte, ateliere în aer liber şi parade ale costumelor tradiţionale. Târgul este deschis în parcarea de la Poarta 1, lângă Cazinoul din Constanţa. Teatrul din Constanţa inaugurează stagiunea estivală sâmbătă, la Teatrul de Vară Soveja, cu premiera „Cum vă place". Spectacolul va fi reluat duminică, în acelaşi loc.

"E destul de plictisitor. De o săptămână, de când am venit, am prins doar două zile de soare. Ne plimbăm pe plajă, parcul de distracţie e prea scump pentru noi.''
Sebi Filimon turist

Preţuri mai mari la recepţii

Preţurile de cazare la recepţiile hotelurilor au crescut de ieri cu 30%. Astfel, la un hotel de două stele, tariful este de 100 de lei pe noapte pentru închirierea unei camere duble, la trei stele - 220 de lei, la patru stele - 500 de lei, iar la cinci stele ajunge la 850 de lei. Nu sunt afectate de majorări pachetele turistice contractate până la această dată prin agenţii, după cum subliniază preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Corina Martin.

„Până pe 15 iulie, pe litoral, se derulează şi programul Zile gratuite de vacanţă, prin care turiştii primesc două zile de vacanţă în plus la 5 zile de cazare plătite", a declarat Corina Martin. Serviciile de agrement sunt mai scumpe începând de la 1 iulie. Închirierea unui şezlong costă în medie 20 de lei, faţă de 10 lei săptămâna trecută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite