Turism de shopping în Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de botoşăneni trec, săptămânal, graniţa pentru cumpărături în Republica Moldova. De la începutul acestui an, peste 40.000 de botoşăneni şi-au luat vize pentru a trece în

Mii de botoşăneni trec, săptămânal, graniţa pentru cumpărături în Republica Moldova.

De la începutul acestui an, peste 40.000 de botoşăneni şi-au luat vize pentru a trece în Basarabia. Mare parte din ei merg săptămânal în ţara vecină pentru a-şi face aprovizionarea în supermarketurile basarabene, unde preţurile sunt chiar şi cu 50 la sută mai mici decât în România. Statisticile aparţin Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani.

Faţă de anii precedenţi, când se înregistrau maximum 8.000 de treceri ale frontierei în Basarabia, numărul persoanelor care au trecut graniţa începând cu 1 ianuarie 2007 a crescut de şase ori, potrivit datelor aceluiaşi Inspectorat al Poliţiei de Frontieră Botoşani. Situaţia este cu atât mai surprinzătoare cu cât, înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, românii puteau intra pe teritoriul Basarabiei doar cu actul de identitate.

Şi totuşi numărul celor care treceau frontiera era cu mult mai mic. "Anul trecut, înainte de intrarea în UE, am înregistrat aproape 6.000 de ieşiri din ţară în opt luni. Acum avem peste 8.000 de ieşiri săptămânal!", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani, Gabriel Grădinaru. Aglomeraţia cea mai mare în vamă se înregistrează în weekend, când cei mai mulţi botoşăneni merg la cumpărături.

"Cu 500 de lei umpli portbagajul maşinii pentru o lună"

Pe botoşăneni îi atrag ca un magnet mai ales ofertele promoţionale şi reducerile considerabile pe care moldovenii le fac în supermarketuri săptămânal ca să îşi golească vitrinele. "Găseşti aceeaşi marfă ca la noi, numai că la jumătate de preţ, ba chiar cu reduceri de 70%. Cu 500 de lei poţi să-ţi umpli portbagajul maşinii, şi ţi-ai făcut provizii pentru toată lună. Aceeaşi marfă o cumperi din magazinele noastre cu minimum 1.000 de lei. Distanţa nu e prea mare, cam cât faci până la Bacău. Dacă trag linie şi calculez, e convenabil, mai ales că preţurile sunt foarte mici şi la carburanţi", ne-a spus Ilie Neagu.

"Produsele alimentare sunt la mare căutare"

Din supermarketurile basarabene, românii din Botoşani cumpără orice. "Cumpără mai ales ulei şi zahăr din Basarabia. Pe unii îi vezi şi cu butul de porc în geantă şi cu damigeana de vin. Produsele alimentare sunt la mare căutare. Urmează electrocasnicele, detergenţii, obiectele de mobilier şi chiar LCD-uri," ne-a declarat unul dintre vameşii de la PTF Stînca Costeşti.

Preţurile practicate de supermarketurile basarabene, aproape la jumătate faţă de cele din magazinele româneşti, şi sărăcia multora dintre botoşăneni sunt principalele motive care-i îndeamnă să treacă graniţa la cumpărături. "Eu câştig 300 de euro lunar. În Botoşani abia mă descurc lunar să achit datoriile şi nu reuşeam să-mi cumpăr tot ce vreau. Cu 300 de lei mă aprovizionez pe o lună întreagă cu tot ce îmi trebuie, mai ales alimente", ne-a declarat şi Liliana Iftimie, care merge cel puţin o dată la două săptămâni în Basarabia pentru cumpărături.

Restricţii şi taxe în vămi. Cel puţin teoretic

Numărul mare al botoşănenilor care trec graniţa pentru a cumpăra produse alimentare în Basarabia a determinat autorităţile să impună restricţii. Astăzi, limita valorii nu trebuie să depăşească 175 de euro. În caz contrar, se plătesc taxe vamele pentru produsele cumpărate. Este interzisă, de asemenea, introducerea în România a produselor de origine animală netratate chimic şi fără termen de garanţie. De cele mai multe ori însă, restricţiile rămân doar la nivel de teorie.



Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite