Turism ecologic în munţii Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Şoiom, un român plecat în Germania în urmă cu aproape 30 de ani, a revenit în ţară imediat după Revoluţie şi a decis să construiască o casă de vacanţă în mijlocul naturii.

Ioan Şoiom, un român plecat în Germania în urmă cu aproape 30 de ani, a revenit în ţară imediat după Revoluţie şi a decis să construiască o casă de vacanţă în mijlocul naturii. Locul cel mai potrivit pe care l-a găsit mureşeanul a fost Valea Ierii din munţii Apuseni.

Amenajarea turistică din judeţul Cluj îmbină elemente din zona rurală a Alpilor şi din ţările nordice. Construcţia a fost realizată din lemn, iar curtea interioară este pavată cu piatră de râu.

Clădirea este acoperită cu o izolaţie de iarbă şi pământ, menită să păstreze răcoarea pe timpul verii şi căldura în perioada de iarnă. De asemenea, pereţii de piatră ai clădirii sunt dubli. Pentru a avea o pensiune sută la sută ecologică, proprietarul intenţionează să monteze câteva instalaţii de captare de energie eoliană şi solară.

Un mureşean plecat în Germania a amenajat o casă de vacanţă pe un pârâu din Valea Ierii, judeţul Cluj, combinând elemente din zona rurală din Alpi şi din ţările nordice

Concepută iniţial numai pentru uz personal, pensiunea din Valea Ierii stă acum la dispoziţia clujenilor. Amenajarea aduce cu o celebră casă americană, brăzdată de ape.

Valea Ierii este unul din locurile montane cele mai căutate de clujeni, în special la sfârşitul săptămânii. Chiar la intrarea în comuna Valea Ierii, o amenajare turistică îţi atrage privirea.

Turiştii care intră pe aleea pietruită şi fixată în lemn, la Pensiunea Lara, descoperă un restaurant din lemn, pe malul unui lac. Apoi, pe partea opusă zăresc două clădiri cu locuri de cazare. În spatele curţii decorate cu lemn, piatră şi verdeaţă, se află plasate discret mai multe mese sculptate din lemn, pe sub care se scurg mai multe pârâiaşe.

Printr-o reţea de suprafaţă, acestea se reunesc, antrenează o roată uriaşă de lemn, se rostogolesc pe lângă cumpăna unei fântâni, pe sub restaurant, sub privirile clienţilor, de care-i desparte un perete de sticlă. Apoi se revarsă în lacul cel mare de la intrare, de unde îşi urmează cursul spre valea satului.

Un grup de muncitori îmbrăcaţi în salopetă servesc masa. Printre ei şi Ioan şi Alexandru Şoiom, patronul pensiunii, respectiv fratele acestuia, patronul restaurantului Şoiom, din Luduş. Cei doi fraţi, originari din localitatea mureşeană Zau de Câmpie, lucrează la amenajarea unui nou rând de cabane la pensiune. Ioan ia o pauză de câteva minute pentru o scurtă discuţie despre începuturile pensiunii.

Piatră românească şi flori nemţeşti

Ioan Şoiom a rămas în Germania în anul 1979, în timpul unui turneu internaţional cu Ansamblul folcloric Transilvania, al Întreprinderii de Material Rulant 16 Februarie din Cluj, unde era angajat ca mecanic. Şi-a găsit repede de lucru, chiar în domeniul său.

Cu timpul, din angajat a devenit patron, deschizând propria firmă de service mecanic pentru o reţea de brutării. La scurtă vreme după Revoluţie a decis să-şi amenajeze o cabană în Apuseni. "Am căutat timp de doi ani un pârâiaş prin munţi, unde să fac o casă de odihnă", spune Şoiom.

De atunci lucrează pentru extinderea pensiunii, când este în concediu în Germania. A realizat cu timpul curtea interioară din lemn, pavată cu piatră de râu. Toate materialele le-a luat din zonă.

Florile de la geamuri şi plantele din curte le-a adus din Germania. A combinat după propria fantezie elemente văzute din zona rurală din Alpi şi din ţările nordice.

O roată de moară de lemn se învârte leneşă, lângă o fântână cu cumpănă. Izvoarele apar peste tot, printre mese, bolovani şi stânci.

Energie eoliană şi panouri solare

În urmă cu patru ani, Şoiom a decis să deschidă publicului cabana concepută până atunci doar pentru uz personal. De atunci a inaugurat încă un corp de cazare, ridicând la peste 30 de locuri capacitatea pensiunii. Acum lucrează la alte zece cabane, chiar pe malul lacului principal.

Ajutat de fratele său şi de echipa de muncitori, a adus câteva bascule de glie, pe care a montat-o pe acoperişul clădirii. Acoperişul este conceput după model norvegian. Acolo casele au izolaţie din pământ şi iarbă, care ţin răcoare vara şi căldură iarna. De altfel, pereţii de piatră ai primei clădiri sunt dubli. "Totul e după standardele nordice", explică Şoiom.

Întreprinzătorul nu ştie cât a investit până în acest moment la Valea Ierii. A muncit foarte mult, dar spune că încă mai are mult de lucru. Doreşte să mai realizeze o staţie de epurare şi să monteze câteva instalaţii de captare de energie eoliană şi solară. "Să fie o pensiune complet ecologică", ne spune proprietarul.

Drum istoric şi model american

În apropierea pensiunii, mai poate fi vizitată, de asemenea, Mănăstirea Muntele Rece.

Accesul către acest punct se face prin celebrul Drum istoric al lui Antonescu, construit în anii 1940, din piatră.

Este drumul care făcea legătura între văile Someşului şi ţinuturile moţilor din Apuseni, în timpul ocupaţiei din război.

Una din cele mai celebre amenajări mobiliare în mijlocul naturii este Casa de pe Cascadă a arhitectului american Frank Lloyd Wright.

Acesta a ridicat o construcţie impunătoare, în anii "30 ai secolului trecut, la Bear Run, Pensylvania, care a devenit şi subiect de film.

160 reprezintă preţul de cazare atât pentru camera dublă, cât şi pentru cea cu patru paturi de lei

Am căutat timp de doi ani un pârâiaş prin munţi, unde să fac o casă de odihnă
Ioan Şoiom, proprietarul pensiunii Lara din Valea Ierii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite