Turism în camera de gazare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

celor de la Auschwitz, care a fost instalată într-o fostă sinagogă din oraşul german Pulheim.Autorul instalaţiei a parcat în afara sinagogii un număr de şase automobile, conectând ţevile

celor de la Auschwitz, care a fost instalată într-o fostă sinagogă din oraşul german Pulheim.
Autorul instalaţiei a parcat în afara sinagogii un număr de şase automobile, conectând ţevile lor de eşapament, cu ajutorul unor tuburi din plastic, la respectiva încăpere, care s-a umplut de noxele ucigătoare. Vizitatorii au fost invitaţi să intre pe rând în "camera de gazare", purtând măşti protectoare şi fiind însoţiţi de un pompier. Înainte de a intra, li s-a cerut să semneze o hârtie prin care îşi asumau răspunderea pentru accesul în camera respectivă.
Sierra şi-a prezentat instalaţia, care are titlul "245 metri cubi", ca fiind un protest faţă de "banalizarea Holocaustului". Liderii comunităţii evreieşti din Germania au reacţionat cu indignare faţă de acest "proiect artistic", pe care l-au descris ca fiind "un abuz al libertăţii de creaţie". "Este un scandal, o provocare incredibilă la adresa victimelor Holocaustului", a afirmat Stefan Kramer, secretarul Consiliului Central Evreiesc din Germania. "Este o insultă la adresa nu numai a lor, ci şi a întregii comunităţi evreieşti", a adăugat el. Alte reacţii au fost la fel de vehemente. "Este un gest demn de tot dispreţul. Ce legătură poate să aibă cu arta conectarea unor tuburi prin care circulă gazele de eşapament în interiorul unei foste sinagogi", s-a întrebat scriitorul Ralph Giordano, unul dintre supravieţuitorii Holocaustului. "şi cine a dat permisiunea pentru aşa ceva?", a mai spus el.
Primarul localităţii, Karl August Morisse, a refuzat să facă orice comentarii. Anterior, el şi-a justificat decizia de a accepta ca Sierra să-şi amenajeze "instalaţia" pe motiv că sinagoga este folosită astăzi ca un centru cultural şi că a mai găzduit, în trecut, expoziţiile altor artişti. Această sinagogă a supravieţuit ca prin minune celui de-al doilea război mondial şi se află lângă un cimitir evreiesc restaurat, care fusese pângărit de către nazişti. Cât despre Sierra, el este cunoscut pentru excentricităţile sale, care i-au adus un renume nu prea bun.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite