Turianu nu poate fi revocat decât de parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corneliu Turianu este învinuit de unii dintre colegii săi că a încălcat statutul instituţiei, făcând public numele persoanelor verificate, pentru a se vedea dacă au colaborat cu fosta

Corneliu Turianu este învinuit de unii dintre colegii săi că a încălcat statutul instituţiei, făcând public numele persoanelor verificate, pentru a se vedea dacă au colaborat cu fosta Securitate. Membrii Colegiului CNSAS au decis, cu cinci voturi "pentru", două "împotrivă" şi trei abţineri, să trimită cazul în parlament, unde comisiile juridice reunite vor decide soarta lui Turianu.
- Ce riscă domnul Turianu în urma analizei pe care o vor face comisiile juridice?
- Nu am primit încă sesizarea, deci nu ştiu încă ce conţine. Ceea ce pot să spun, aşa, fără să cunosc sesizarea, este că noi nicicum nu suntem o instanţă disciplinară - nici comisiile juridice, nici plenul celor două Camere. Cum nu suntem nici poliţie sau procuratură, ca să ne pronunţăm cu privire la eventuala latură contravenţională sau penală a declaraţiilor d-lui Turianu. Singurul lucru în care cred că avem competenţă sunt numirea şi, prin principiul simetriei, destituirea celor care sunt numiţi şi revocaţi de către parlament. Aici, într-adevăr, avem o competenţă de audiere, dar asta este limita competenţei parlamentului şi, implicit, a noastră, a Comisiei juridice. Vom vedea ce conţine şi vom soluţiona demersul.
- Dar Comisia de disciplină constituită la CNSAS a spus că acest caz este de competenţa comisiilor juridice.
- Ei bine, eu nu mă pronunţ, nu cunosc, eu am vorbit la modul general care sunt limitele Comisiei juridice, de disciplină, imunităţi şi validări. Această competenţă disciplinară şi de validare este în privinţa parlamentarilor, şi nu în privinţa celor care conduc, membrilor unei autorităţi, care activează sub controlul parlamentar. Aici este vorba de Colegiul CNSAS, care are posibilitatea şi competenţa de a activa ca un for abilitat să ia măsuri disciplinare. Noi nu avem această competenţă în mod vădit.
- Dacă s-ar pune problema ca dl. Turianu să fie destituit din Colegiul CNSAS, cine ar lua decizia, CNSAS-ul sau comisiile juridice, având în vedere că el a fost numit de către parlament?
- Dacă aplicăm principiul simetriei, atunci cel care numeşte acela şi revocă.
- În cât timp de la primirea sesizării de la CNSAS ar putea ajunge dl. Turianu în faţa dumneavoastră?
- Deocamdată nu suntem sesizaţi, aşa că nu mă pot pronunţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite