Turdenii au doborât recordul mondial la împletit ceapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele de agricultori clujeni, care au împletit sâmbătă la amiază ceapă, în centrul municipiului Turda, au reuşit să depăşească recordul mondial cu aproape 10 metri lungime. Zece

Echipele de agricultori clujeni, care au împletit sâmbătă la amiază ceapă, în centrul municipiului Turda, au reuşit să depăşească recordul mondial cu aproape 10 metri lungime.
Zece ţărani din localităţile Moldoveneşti, Plăieşti şi Corneşti au realizat o împletitură gigant, de 134 metri lungime, în circa patru ore, folosind peste 500 kg de ceapă. Ei au realizat împletituri de câte zece metri, pe care le ataşau la frânghia principală, pe care au întins-o pe mijlocul şoselei din centrul oraşului, de la scena de lângă biserică până aproape de primărie. Recordul actual este deţinut de agricultorii polonezi, care au realizat, în anul 2004, o împletitură omologată de 125,4 metri. Pentru a le fi omologată acţiunea de Cartea Recordurilor, organizatorii manifestării Turdafest au filmat întreaga competiţie. La manifestare au fost prezentate obiceiuri străvechi, conservate în satele româneşti, precum nunta şi plecarea în cătănie, meşteşuguri tradiţionale, precum torsul, carul cu boi, concursuri de gastronomie, spectacole de folclor tradiţional, cum ar fi Obârşii, de Grigore Leşe. Organizatorii au afirmat că manifestarea, singura de acest gen din ţară, primul festival agrar, promovează întoarcerea la origine, tradiţie şi valori morale, a satului românesc, nefiind permise manifestările şi produsele de gen kitsch, în timpul evenimentului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite