Turcu a dat CNSAS o "undiţă" de prins peştii cei mari ai Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

indicat, ieri, membrilor Colegiului CNSAS o serie de unităţi militare unde ar fi păstrate arhive complete ale fostei Securităţi, diferite de cele "tunse, frezate" primite de CNSAS de la actualii

indicat, ieri, membrilor Colegiului CNSAS o serie de unităţi militare unde ar fi păstrate arhive complete ale fostei Securităţi, diferite de cele "tunse, frezate" primite de CNSAS de la actualii deţinători de arhive."Am indicat o serie de unităţi militare din ţară, unde există documente care ar completa viziunea actuală a CNSAS în ce-i priveşte pe unii demnitari români. Serviciile, dacă sunt corecte, pot fie să găsească aceste documente, fie să cheme la ordin pe cei despre care se ştie că au distrus arhivele şi să afle de la aceştia ce anume exact a dispărut", a declarat Liviu Turcu, după întâlnirea avută, ieri, cu membrii CNSAS. Cu doar o seară înainte, el dezvăluise, în cadrul unei emisiuni televizate, natura relaţiilor pe care 11 politicieni le-au avut sub diferite forme cu fosta Securitate. Printre ei, Adrian Năstase - "trecut prin toată gama de colaborări, de la colaborator referent, referent cu plată, inclusiv ofiţer acoperit pentru ca (...), la sfârşitul anului 1989, să fie pregătit să fie trimis în exterior" - şi alţi cinci parlamentari social-democraţi: Victor Hrebenciuc, şerban Mihăilescu, Ilie Sârbu, Ioan Mircea Paşcu şi Alin Teodorescu. La această listă s-ar adăuga şi doi liberali - senatorul Teodor Meleşcanu, căruia chiar el i-a semnat "ordinul de misiune", şi deputatul Mircea Coşea. Celelalte nume vehiculate de Turcu sunt: Radu Vasile, Eugen Dijmărescu şi Gelu Voican Voiculescu.
Serviciile, vinovate de trunchierea dosarelor
Turcu a atacat buna-credinţă a actualelor servicii de informaţii, deţinătoare de arhive, care au susţinut că au finalizat procedura de predare a tuturor dosarelor de politicieni deţinute. În opinia sa, este imposibil ca în arhivele statului să nu mai existe alte documente despre politicienii la care a făcut referire, mai ales că Securitatea, prin Centrul de Informare şi Documentare, avea cea mai mare parte a arhivelor copiată deja pe suport magnetic.
La CNSAS însă, documentele au fost transmise doar în format tipărit. "Dacă vrei să blochezi o instituţie, dai documentele scrise, nu hard-discurile, pentru că operezi mult mai uşor cu acestea", a explicat Liviu Turcu. În viziunea fostului ofiţer, "aceste dosare, în special cele ale politicienilor, au fost negociate, date de către şefii serviciilor de informaţii, la ordin şi, de asemenea, la un nivel de comandă mijlocie, pe sub mână, vândute, scoase, protejate". Intenţia membrilor Colegiului de a verifica la sursă autenticitatea afirmaţiilor fostului ofiţer DIE are la bază şi constatarea faptului că o bună parte din cartotecile predate de SRI prezintă urme de ştersături, făcând inutilizabile tocmai informaţiile referitoare la indicativul dosarelor anumitor persoane, ceea ce anulează practic orice şansă de descoperire a documentelor în cauză. Ticu Dumitrescu a acuzat, la rândul său, SRI că manipulează informaţiile care sunt transmise CNSAS, manifestând lipsă de bună intenţie. El a prezentat presei câteva cartoteci, care au fost deteriorate premeditat, cu marker sau pastă corectoare, înainte de a fi predate CNSAS. "Ne-au transmis sute de mii de cartoteci, însă un număr de ordinul miilor arată întocmai ca acestea. Cred că vor doar să-şi bată joc de noi", a mai spus Ticu Dumitrescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite