Turcia, păsuită o lună să soluţioneze problema cipriotă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

primită de la Bruxelles şi presiunea continuă din partea statelor UE în frunte cu Germania şi Finlanda pentru aplicarea protocolului de la Ankara în ceea ce priveşte Ciprul îi va îndepărta

primită de la Bruxelles şi presiunea continuă din partea statelor UE în frunte cu Germania şi Finlanda pentru aplicarea protocolului de la Ankara în ceea ce priveşte Ciprul îi va îndepărta pe turci şi mai mult de UE. În acest moment, numai unu din trei turci vrea ca ţara sa să facă parte din Comunitatea Europeană, iar majoritatea se consideră tratată prost de către Bruxelles, arată un studiu recent. Anul trecut, numărul proeuropenilor era dublu faţă de anul acesta. Criticile continue ale europenilor riscă să revigoreze naţionalismul latent la Ankara, comentează presa internaţională.
Aderarea Balcanilor, mutată la orizont
Cu privire la extinderea Uniunii cu noi state din Balcanii de Vest, documentul prevede "un proces pe termen mediu şi lung". Aşa cum era de aşteptat, CE a pus accent în raportul său privitor la ţările candidate la UE pe clarificarea statutului provinciei Kosovo. "Declaraţia privind statutul Kosovo trebuie să fie clară din punct de vedere politic şi juridic, pentru a forma o viziune asupra viitorului provinciei", subliniază documentul. Cu aceasta, Comisia îi cere trimisului ONU în Kosovo, Martti Ahtisaari, să nu mai amâne clarificarea problemei. Raportul CE atrage atenţia că nesiguranţa statutului provinciei întârzie reformele democratice şi economice în Kosovo. Serbiei i se cere să participe "constructiv" la soluţionarea chestiunii Kosovo. Macedonia este mustrată de Comisie pentru încetinirea ritmului reformelor şi de ineficienţa autorităţilor în combaterea corupţiei. Croaţiei i se cer îmbunătăţirea legislaţiei ajutoarelor de stat şi respectarea drepturilor minorităţilor. În evaluarea făcută Albaniei, Bruxelles-ul menţionează, printre altele, că reformele sunt necesare atât în domeniul politic şi economic, cât şi în cel juridic. Raportul, care lasă să se înţeleagă că vor mai trece cinci ani de reformă internă a UE până la un nou val de lărgire, dă Republicii Moldova şi Ucrainei un motiv să mai spere la aderare, la un moment dat, deoarece apartenenţa la Comunitatea Europeană este dată de valorile europene, şi nu de limitele geografice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite