Turcescu vrea să preia conducerea CRP de la CTP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realizatorul Robert Turcescu şi-a anunţat, recent, intenţia de a candida la preşedinţia Clubului Român de Presă (CRP), după proaspăta demisie a lui Cristian Tudor Popescu din această

Realizatorul Robert Turcescu şi-a anunţat, recent, intenţia de a candida la preşedinţia Clubului Român de Presă (CRP), după proaspăta demisie a lui Cristian Tudor Popescu din această funcţie. Platforma "electorală" cu care doreşte să obţină preşedinţia CRP este însă, deocamdată, inutilă, pentru că statutul nu-i permite lui Turcescu să candideze. Acesta declară că unii membri ai Consiliului de Onoare al CRP ar fi dispuşi să modifice statutul, astfel încât să i se permită candidatura.
"Noul statut (adoptat la 2 iulie 2006 n.r.) a fost inaccesibil până ieri şi am observat acolo o prevedere pe care o consider incorectă şi anume că numai cei care sunt reprezentanţi ai societăţilor înscrise pot candida pentru preşedinţie. Asta înseamnă că, prin statut, CRP rămâne o instituţie mai degrabă patronală", a declarat Turcescu pentru Adevărul.
Jurnalistul crede că, în acest moment, CRP ar trebui ori să permită accesul la candidatură şi al jurnaliştilor, nu numai al reprezentanţilor, ca să dovedească că are un interes statutar pentru jurnalişti, ori să îşi asume că sunt o organizaţie patronală şi să nu mai facă declaraţii în numele unor jurnalişti. Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă (CRP) se va reuni săptămâna viitoare pentru a decide dacă şi când va fi convocată Adunarea Generală, după ce Cristian Tudor Popescu, directorul cotidianului "Gândul", şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al organizaţiei. "În contextul în care Turcescu a vorbit în repetate rânduri de desfiinţarea CRP, textual de
îngroparea
lui, el trebuie să îşi lămurească poziţia, să explice Consiliului de Onoare care este poziţia lui", a declarat Popescu agenţiei Mediafax. Se pare însă că Turcescu are suporteri în rândurile membrilor Consiliului de Onoare. "Am fost contactat de membri ai CRP care îmi propuneau să candidez, promiţându-mi sprijinul lor", a declarat Turcescu. Asta înseamnă că, la următoarea Adunare Generală, s-ar putea opera şi o nouă modificare a statutului, astfel încât candidatura lui Turcescu să fie validă.
Trebuie să ne unim
Turcescu pledează pentru revenirea CRP la intenţiile iniţiale, de a fi un for reprezentativ pentru jurnalişti, în jurul căruia să se poată concentra numeroasele organizaţii ale jurnaliştilor, existente în ţară. Turcescu, deşi nu poate încă să facă nimic la CRP, are un pachet de idei gata de pus în practică dacă va ajunge la şefia controversatului for al jurnaliştilor. "Ne trebuie un recensământ al celor care profesează această meserie în România. Ne trebuie un profil al jurnalistului: câţi au studii superioare, câţi au absolvit jurnalismul, nu mai putem permite accesul în presă al unor oameni care nu sunt cât de cât cultivaţi, care n-au citit o carte sau care n-au pus mâna niciodată pe vreun manual de jurnalism sau pe un cod deontologic. Încă mai există taximetrişti care au primit legitimaţii pe vremea lui Cristoiu când făcea Taxi EVZ, şi care acum spun că sunt jurnalişti", a spus Turcescu.
Acesta continuă, spunând că este nevoie de un congres naţional al jurnaliştilor, care să deschidă o linie de comunicare între toţi cei care profesează, la nivel local sau central, şi care să identifice problemele fiecăruia. "Trebuie să funcţionăm ca o breaslă, aşa cum fac doctorii, arhitecţii şi alţii. Nu trebuie să ne iubim, ci să ne respectăm, şi să respectăm publicul, şi să respectăm nişte minime standarde deontologice".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite