Grupul 6 al termocentralei Turceni va fi modernizat până în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul energetic Turceni şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au semnat astăzi un acord pentru un împrumut în valoare de 170 de milioane de euro pentru modernizarea grupului 6 al termocentralei.

„La începutul anului viitor vor demara lucrările efective, iar în 2012 vor fi primele probe de punere în funcţiune“, a declarat directorul general al complexului Turceni, Eugen Tunaru.

Din totalul împrumutului, BERD va acorda 80 de milioane de euro, iar 70 de milioane de euro vor fi sindicalizate de la un grup de bănci comerciale din care fac parte Erste Bank, Societe Generale, UniCredit şi Intesa Sanpaolo. Alte 20 de milioane de euro vor proveni de la Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre.

Costul total al proiectului de modernizare a grupului 6 este estimat la 224 de milioane de euro, iar investiţia suplimentară va fi asigurată din sursele proprii ale producătorului de energie. „După finalizarea lucrărilor, unitatea modernizată se va numără printre centralele termice cu cel mai redus nivel de emisii de carbon din Europa şi se va conforma standardelor de mediu din Uniunea Europeană“, au spus oficialii BERD.

De asemenea, Complexul Turceni are în vedere şi modernizarea grupului 3 al termocentralei pentru care sunt necesare 150 de milioane de euro. „În funcţie de evoluţia pieţei vom aborda şi acest proiect, pentru care suntem în discuţii preliminare cu mai mulţi potenţiali finanţatori“, a mai spus Eugen Tunaru.

Complexul energetic Turceni asigură circa 11% din producţia naţională de electricitate prin cele şase grupuri cu o putere instalată totală de 2.310 MW.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite