Tun de 2 milioane € din conturile nemţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de români a clonat aproape o sută de carduri ale unor cetăţeni din Germania. Cu banii furaţi, hoţii şi-au cumpărat maşini de lux

Autorităţile de la Berlin susţin că românii se situează pe primul loc în topul infracţiunilor bancare din Germania.

Poliţişti şi procurori din România şi Germania au anihilat o reţea de 23 de români, care au furat peste 2 milioane de euro, clonând cardurile nemţilor. Anchetatorii au stabilit că bărbaţii, cu vârste cuprinse între 19 şi 34 de ani, acţionau în grupuri de câte două persoane, fiecare dintre ei având sarcini bine stabilite.

Ei transportau aparatura pentru copierea datelor cardurilor din România în Germania, unde căutau bancomate vulnerabile, pe care montau dispozitivele de copiere a datelor, aşa-numitele „pisicuţe”.

Ulterior, unii dintre membrii reţelei se deplasau în Paris, unde realizau clone ale cardurilor autentice. Banii erau extraşi de la ATM-uri din Oradea, Satu Mare, Bacău, Constanţa, Galaţi şi Paris.

Pedepse mai uşoare în Germania

Acţiunea s-a declanşat simultan în Germania şi România. La Hamburg şi Berlin au fost prinşi patru dintre hoţi. În România s-au făcut 23 de descinderi la Oradea, Satu Mare, Bacău, Constanţa şi Galaţi şi au fost reţinute şase persoane. Anchetatorii au ridicat 92 de carduri clonate, 11 PC-uri, 12 laptopuri şi peste 500 de dispozitive optice.

Anchetatorii germani susţin că românii sunt printre cei mai specializaţi infractori în privinţa fraudelor bancare. Reprezentantul Institutului Federal de Criminalistică din Berlin, Frank Höukhlaus, implicat direct în anchetă, a declarat că majoritatea infracţiunilor bancare din Germania au autori români. „Vom ajunge în curând la 2.500 de astfel de cazuri. Din 2006, acestea au crescut de trei ori”, a mai spus Frank Höukhaus.

Până acum, anchetatorii nu au reuşit să recupereze nimic din cele două milioane de euro, mai ales că românii au investit banii furaţi în maşini de lux, pe care însă s-a pus sechestru. Dacă procesul se va desfăşura în Germania, pedeapsa care îi aşteaptă pe români este de 2-10 ani de închisoare. În România, inculpaţii riscă de la 5 la 20 de ani.

Bancomat furat din sediul primăriei

Bancomatul amplasat în Primăria comunei Cosmeşti, judeţul Teleorman, în care se aflau 47.000 de lei, a fost furat în cursul nopţii de miercuri spre joi, potrivit NewsIn.

Patru indivizi care purtau măşti au pătruns prin efracţie în clădire, aproape de miezul nopţii. Aceştia i-au agresat şi i-au legat pe cei doi paznici, după care au încărcat aparatul într-un autoturism şi au fugit. După plecarea acestora, unul dintre paznicii de la Primăria Cosmeşti a reuşit să se elibereze şi să alerteze inspectoratul de poliţie.

Bancomatul furat a fost găsit gol, joi dimineaţă, de către o echipă de jandarmi, aflaţi în patrulă. Dispozitivul fusese abandonat pe un teren agricol din extravilanul comunei. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al judeţului Teleorman, cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs fapta sunt în desfăşurare, fiind identificat un  cerc de suspecţi.

image

Vom ajunge în curând la 2.500 de infracţiuni bancare. Din 2006, acestea au crescut de trei ori

image


Frank Höukhaus, Institutul Federal de Criminalistică Berlin

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite