Tuberculoza, învinsă de banii daţi bolnavilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boala sărăciei, tuberculoza, începe să fie controlată în România. Scăderea numărului de bolnavi nu se produce însă pe fondul creşterii nivelului de trai. Aplicarea corectă a tratamentului

Boala sărăciei, tuberculoza, începe să fie controlată în România. Scăderea numărului de bolnavi nu se produce însă pe fondul creşterii nivelului de trai. Aplicarea corectă a tratamentului şi controlul mai eficient al bolnavilor au contribuit la reducerea numărului de cazuri. În ciuda acestor succese, România se află în continuare pe primul loc în Europa ca incidenţă a TBC-ului.
Numărul total de bolnavi a scăzut de la 29.163, în 2004, la 27.332, anul trecut, arată raportul Unităţii Centrale a Programului de Control a Tuberculozei. În ceea ce priveşte pacienţii nou-înregistraţi, medicii au observat o scădere cu 1.866 de cazuri. Rata medie de succes terapeutic pe ţară este de peste 82 la sută, una dintre cele mai ridicate rate de succes din Europa, dar acest lucru se explică şi prin aceea că în vestul continentului tuberculoza apare mai ales la pacieţii cu SIDA. Cea mai serioasă problemă în controlul tuberculozei este asigurarea tratamentului pentru pacienţii din mediul rural. Din cauza lipsei de personal, supravegherea, depistarea şi administrarea tratamentului sunt dificil de realizat, se mai precizează în raport. Mulţi pacienţi cu tuberculoză întrerup prematur tratamentul pentru diverse motive. Pentru a-l putea menţine, multe ţări au aplicat o soluţie eficientă, prin oferirea de diverse avantaje materiale, cum ar fi alimente, abonamente sau chiar bani, dacă îşi iau medicamentele. şi în România, această metodă funcţionează, după cum s-a constatat într-un proiect finanţat de Fondul Global anti-HIV şi TBC. Timp de un an, pacienţii cu tuberculoză din opt judeţe au fost recompensaţi, şi astfel s-a observat că tratamentele au fost luate în mod corect. Unii pacienţi au tuberculoză multidrog rezistentă, o formă atipică de TBC, pentru a cărui tratare este nevoie de o combinaţie de medicamente, asemeni celei care se administrează pacienţilor cu HIV. Pentru aceşti bolnavi s-au creat două centre de referinţă la Institutul "Marius Nasta" şi la Spitalul de Pneumologie Bisericani.

Lipsă de personal şi de motivare
Medicii specialişti sau primari, în afara sarcinilor pe care le au, trebuie să asigure şi coordonarea programului de control al tuberculozei. Timpul alocat acestuia acoperă cel puţin jumătate din norma de medic, deşi nu sunt plătiţi pentru munca în plus. Din această cauză, nici nu li se poate solicita să respecte cu stricteţe dispoziţiile primite din partea Ministerului Sănătăţii sau a Unităţii Centrale a Programului Naţional de Control al Tuberculozei. Pe lângă tuberculoza multidrog rezistentă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat deja şi câteva sute de cazuri de tuberculoză "ultrarezistentă". Dacă în primul caz administrarea a două medicamente utilizate în mod normal pentru tratament nu ajută pacientul, în cazul noii forme de TBC, numărul pastilelor necesare se măreşte la cinci sau chiar şase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite