Tsunami: După dezastru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciclonul devastator din Birmania şi teribilul cutremur din China, cele două catastrofe naturale din aceste zile, au readus în memorie evenimentele tragice din cea de-a doua zi de Crăciun a

Ciclonul devastator din Birmania şi teribilul cutremur din China, cele două catastrofe naturale din aceste zile, au readus în memorie evenimentele tragice din cea de-a doua zi de Crăciun a anului 2004, când uriaşele valuri oceanice, tsunami, provocate de un cutremur de 9 grade pe scara Richter, au luat într-o clipită viaţa a peste 270.000 de oameni din mai multe ţări asiatice, în special Islanda şi Thailanda.

Acum, HBO în colaborare cu BBC au creat un miniserial tv în două părţi care şi-a propus să evoce, prin intermediul unor personaje fictive, cataclismul de acum trei ani şi jumătate, suferinţele fără seamăn pe care le-a pricinuit, din momentul în care un val năprasnic izbeşte coasta Thailandei, măturând o staţiune de lux şi satele umile de pescari învecinate.

Printre turişti se află o familie britanică de culoare, soţul căutându-şi disperat fiica, smulsă de lângă el, şi soţia, plecată în excursie în larg. În căutările lui se intersectează cu o altă turistă care şi-a pierdut soţul, în timp ce copilul lor a fost grav rănit, şi cu un chelner thailandez al cărui sat nu mai există.

Turişti şi localnici rătăcesc în neştire încercând să descopere eventualii supravieţuitori, oficialităţile îşi frâng neputincioase mâinile, întreprinzători fără inimă încearcă să pună mâna pe pământurile rămase fără stăpân... Un tablou al unei tragedii umane care, iată, este reeditată acum în alte ţări asiatice lovite de nenorocire, dovedind cât de neputincioşi putem fi în faţa naturii dezlănţuite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite