"Trusă medicală" pentru sărbători
0Indiferent de locul în care vă veţi petrece Paştele, este bine să aveţi la îndemână medicamente şi ceaiuri care să vă uşureze digestia Perioada Paştelui este caracterizată prin
Indiferent de locul în care vă veţi petrece Paştele, este bine să aveţi la îndemână medicamente şi ceaiuri care să vă uşureze digestia
Perioada Paştelui este caracterizată prin numeroase excese culinare, care duc de cele mai multe ori la o digestie îngreunată şi implicit la disconfort abdominal. Agitaţia, stresul, regimul alimentar bogat în calorii şi grăsimi cresc riscul apariţiei durerilor şi crampelor abdominale. Din acest motiv este indicat ca în această perioadă să avem întotdeauna la îndemână tratamente pentru uşurarea digestiei.
Indiferent dacă alegem să petrecem sărbătorile de Paşte acasă sau în afara oraşului, este bine să avem asupra noastră o "minitrusă medicală" care să ne salveze de problemele cauzate de excesele alimentare.
Aceasta trebuie să conţină, printre altele, medicamente destinate reducerii acidităţii gastrice, precum Dicarbocalm (5,3 lei/cutia cu 20 comprimate), Maalox (8,6 lei/cutia cu 40 comprimate) sau, mai nou, Buscopan (10,8 lei/cutia cu 20 comprimate), un medicament antispastic, disponibil în farmacii fără prescripţie medicală.
Specialiştii gastroenterologi susţin că stresul şi emoţiile puternice ne pot provoca spasme musculare şi crampe. Potrivit acestora, în timpul digestiei normale, muşchii netezi din peretele abdomenului au contracţii ritmice, ca o succesiune de valuri.
De regulă, această acţiune, care face ca mâncarea să se deplaseze pe tractul digestiv, nu este în mod normal suficient de puternică pentru a fi simţită. Totuşi, anumite alimente bogate în calorii şi grăsimi, precum şi stilul de viaţă pot accentua contracţiile, care în mod normal sunt uşoare.
Emoţiile puternice, cauza spasmelor musculare
Durerea abdominală şi disconfortul abdominal variază de la persoană la persoană. Printre factorii care contribuie la apariţia acestora se numără: intoleranţa la anumite alimente (produsele lactate, mâncărurile iuţi şi cele prea grase), stresul (o viaţă agitată, presiunile de la serviciu sau de acasă pot intensifica simptomele), menstruaţia (schimbările hormonale din timpul ciclului menstrual pot duce la perturbări digestive, cum ar fi balonarea, constipaţia sau diareea).
Ceai de sunătoare înainte de masă
În cazul unor simptome uşoare, repausul la orizontală poate fi o soluţie eficientă. Totodată, mai putem recurge şi la tratamente naturiste pe bază de plante medicinale. Infuzia de sunătoare (o linguriţă de flori la o cană cu apă) este una dintre soluţii. Aceasta se bea în două reprize, înainte şi după mesele principale (două căni pe zi).
La fel de utile sunt ceaiurile de gălbenele, coada şoricelului, busuioc şi maghiran. Persoanele care nu suportă aromele puternice ale acestor plante pot recurge la infuzia de mentă sau muşeţel, care se prepară adăugând două linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită.
O persoană din patru are dureri abdominale
Un studiu realizat la nivel mondial arată că una din patru persoane suferă de disfuncţii abdominale - ale căror simptome sunt crampele, durerile şi disconfortul abdominal -, mai mult sau mai puţin severe, afecţiuni care se înrăutăţesc în preajma Paştelui, ca urmare a excesului în alimentaţie. Femeile sunt afectate într-o proporţie mai mare decât bărbaţii - 31 la sută faţă de 22 la sută. Primele simptome apar de obicei între 27 şi 31 de ani.