Trupurile româncelor ucise în Israel, repatriate ieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cursă El-Al a adus, ieri, la ora 3.50, la Bucureşti trupurile neînsufleţite ale celor două românce decedate în Israel în actul terorist de luni. Este vorba de Piroşka Boda, 50 ani, din

O cursă El-Al a adus, ieri, la ora 3.50, la Bucureşti trupurile neînsufleţite ale celor două românce decedate în Israel în actul terorist de luni. Este vorba de Piroşka Boda, 50 ani, din Zalău, şi Rozalia Beseney, 48 ani, din Baia Mare. Ambele erau văduve şi se aflau în Israel cu forme legale, îngrijind bătrâni din Netanya. De la Primăria Zalău am aflat că Piroşka Boda, de religie reformată, va fi înhumată duminică, la prânz, în satul natal - Valea Pomilor, com. şamşud, jud. Sălaj. În ceea ce o priveşte pe Rozalia Beseney, catolică, ea va fi înmormântată astăzi în satul natal, Arduzel, comuna Ariniş, aflat la 40 km de Baia Mare.
Alaltăieri, la Biserica Sf. Anton din Yafo - Tel Aviv a avut loc o slujbă în memoria celor două românce ucise în atentatul sinucigaş. Coşciugele cu trupurile neînsufleţite au fost acoperite de flori aduse de cele peste 150 de persoane venite special la ceremonie. Au fost prezenţi ortodocşi, greco-catolici, dar şi evrei purtând tradiţionala kipa. Ambasadorul României la Tel Aviv, Mariana Stoica, ne-a relatat că a fost o ceremonie impresionantă, transmisă de televiziunea israeliană (ceea ce nu s-a mai întâmplat în cazuri similare din trecut), presa locală acordându-i o atenţie deosebită. S-au publicat interviuri cu familiile bătrânilor din Natanya, la care româncele au lucrat şi s-au oferit detalii despre viaţa lor. A fost, în esenţă, o manifestare amplă de solidaritate şi un protest împotriva terorismului. Cele două femei decedate au fost recunoscute oficial ca victime ale terorismului, ceea ce înseamnă că Israelul a suportat toate cheltuielile legate de transportul în România şi înmormântarea lor. De asemenea, în caz că au copii la studii, aceştia primesc indemnizaţii lunare de la statul Israel ("Haaretz" scria că e vorba de 8.000 şekeli - circa 1.500 dolari). În fine, miercuri seara, cu câteva ore înainte de repatrierea celor două corpuri neînsufleţite, în cadrul unei convorbiri telefonice, şeful diplomaţiei israeliene, Tzipi Livni, a transmis condoleanţe omologului său român, Mihai Răzvan Ungureanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite