Trupele româneşti vor pleca odată cu cele italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul României, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, ieri, că l-a delegat pe ministrul apărării, Teodor Atanasiu, să propună CSAT retragerea trupelor româneşti din Irak.- Cine a

Prim-ministrul României, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, ieri, că l-a delegat pe ministrul apărării, Teodor Atanasiu, să propună CSAT retragerea trupelor româneşti din Irak.

- Cine a avut iniţiativa retragerii trupelor româneşti din Irak?
Eu am obligaţia legală ca, până pe 30 iunie, să depun CSAT-ului propunerea de retragere a trupelor din Irak. Normal că decizia a venit după ce am făcut o analiză. Era normal ca propunerea s-o dezbat în cadrul conducerii PNL, pentru că în CSAT nu sunt trimis ca independent, ci ca membru PNL. Am vrut să am girul partidului pentru a susţine această decizie politică.
- Înainte de a lua această decizie, aţi luat legătura cu autorităţile americane sau britanice?
Da. Noi discutăm cu autorităţile britanice, fiindcă Marea Britanie este responsabilă pe zona unde ne aflăm noi în teatrul din Irak. În urma comunicatului pe care l-a făcut ministrul apărarii italian, de retragere a trupelor până la sfârşitul anului, va trebui să evaluăm şi noi situaţia. Am trimis o delegaţie în Irak tocmai pentru acest lucru. Am trimis, de altfel, delegaţii şi în Afganistan, şi în toate teatrele de operaţiuni.
Am avut discuţii pe partea politică prin Departamentul de politici de apărare şi acum evaluăm situaţia. Am transmis britanicilor că nu vom putea funcţiona în teatrul de operare în momentul retragerii italienilor şi va trebui să o facem concomitent cu ei.
- Deci, intenţionaţi ca retragerea trupelor româneşti să fie concomitentă cu retragerea italienilor?
- Da. Adică pe ultima rotaţie din acest an. În luna decembrie, cu aproximaţie. Nu toată lumea se retrage în aceeaşi zi. Începe prin luna decembrie şi se termină prin ianuarie, în funcţie de dizlocările de trupe şi de misiunile pe care le au.
- Care sunt costurile anuale ale menţinerii trupelor româneşti în Irak?
- N-am făcut un calcul separat de teatrele de operaţiuni. Nu s-a încheiat anul şi nu avem datele efective. Cheltuielile estimate, pentru teatrele de operaţiuni, sunt de aproximativ 200 milioane de dolari, Irakul reprezentând aproximativ jumătate din această sumă.
- V-aţi gândit şi la retragerea trupelor din Afganistan?
- Nu. Pentru Afganistan, propunerea mea este de a menţine exact acel angajament pe care l-a votat Parlamentul României. Avem misiune sub egida NATO şi nu ne putem permite să nu ne respectăm angajamentele.
- Retragerea trupelor din Irak va afecta în vreun fel relaţia cu NATO?
- Nu. Misiunea de acolo nu este sub egida NATO, este vorba de o coaliţie internaţională şi cred că retragerea vine ca un proces firesc. Toate armatele, inclusiv ale Statelor Unite şi Marii Britanii, au un calendar de retragere de acolo în funcţie de oamenii şi de misiunile pe care le au.
- S-a stabilit cine va înlocui trupele româneşti, în eventualitatea retragerii?
- Nu s-a stabilit cine va înlocui brigada italiană "Garibaldi". Oamenii noştri sunt dizlocaţi sub comanda acestei brigăzi. Se pare că decizia finală va fi ca armata irakiană să preia, încet-încet, misiunile pe care le avem acolo.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite