Trupele NATO din Afganistan cer întăriri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

sâmbătă, la Varşovia, şi care reuneşte şefii de Stat Major ai statelor Alianţei. Aceştia s-au pronunţat pentru respectarea angajamentelor pe care şi le-au luat în ce priveşte trupele şi

sâmbătă, la Varşovia, şi care reuneşte şefii de Stat Major ai statelor Alianţei. Aceştia s-au pronunţat pentru respectarea angajamentelor pe care şi le-au luat în ce priveşte trupele şi echipamentele trimise în Afganistan, spre a depăşi puternica opoziţie a talibanilor. Dintr-o atare perspectivă, şeful comitetului, generalul canadian Ray Henault, declara că "pătrunderea forţelor aliate în sud a arătat că rezistenţa forţelor inamice s-a dovedit mai mare decât am prevăzut în scenariile noastre iniţiale". "Am cerut încă o dată ţărilor membre să trimită oameni şi toate forţele necesare pe care au promis că le vor trimite", a precizat el. Reuniunea ambasadorilor a avut ca obiectiv informarea statelor membre în legătură cu aspectele politice din Afganistan şi consultarea lor în legătură cu modalităţile de a face faţă problemelor actuale. Mai ales că, zilele trecute, gen. James Jones, comandantul trupelor aliate din Europa, a evocat ideea trimiterii în Afganistan a încă 2.000-2.500 de soldaţi, unde Alianţa are deja 20.000 de militari.

100 talibani, ucişi - un guvernator, asasinat
În ce priveşte situaţia de pe teren, este de semnalat că, în ultimele zile, au avut loc noi lupte violente în sud, soldate cu moartea a circa o sută de talibani. În paralel, rebelii au revendicat asasinarea guvernatorului provinciei Paktia din zona estică a ţării. De altfel, ieri, la funeraliile lui, a avut loc o explozie soldată cu cinci morţi. În opinia analiştilor, situaţia este precară cu o lună înainte de a se împlini cinci ani de la intervenţia SUA în Afganistan, care a condus la răsturnarea regimului talibanilor. Mai precis, Afganistanul se confruntă cu un mare val de violenţe provocate de rebeliunea talibanilor care, din primăvară, au o vigoarea deosebită. Este adevărat, Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), condusă de NATO, a lansat "operaţiunea Meduza", ce vizează anihilarea rebeliunii talibanilor şi care, mai nou, activează şi în capitala ţării, Kabul, unde atentatul ce a avut loc vineri, chiar lângă ambasada SUA, s-a soldat cu 16 morţi. Pe acest fundal aproape n-a surprins pe nimeni ştirea că presa afgană şi populaţia au tratat ieri cu indiferenţă cei cinci ani trecuţi de la atentatele din 11.9.2001.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite