Trufandalele verii au calmat inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trufandalele verii au calmat inflaţia
Trufandalele verii au calmat inflaţia

Fructele şi legumele româneşti au invadat pieţele, scăzând media generală a preţurilor din iulie cu aproape un punct procentual. În luna lui Cuptor, românii au consumat mai multe alimente, fructe şi legume autohtone, iar cursul euro a fost stabil. Aceste premise au favorizat ieftinirea produselor.

Media scumpirilor – inflaţia – a coborât la 5,06% în iulie 2009 faţă de aceeaşi lună din 2008 şi la 3,07% faţă de finele anului trecut, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de luna anterioară, media preţurilor a scăzut cu 0,07%, pe fondul ieftinirii alimentelor (-0,5%) şi a gazelor naturale (-5,1%).

Monedă stabilă, preţuri mai mici

Preferinţa românilor pentru mărfurile (în special alimentele) autohtone a creat un cadru favorabil scăderii preţurilor la aceste produse, iar stabilitatea cursului valutar a favorizat menţinerea preţurilor la produsele din import.

De-a lungul lunii iulie, cursul euro a oscilat foarte strâns în jurul valorii de 4,2 lei, fenomen care s-a reflectat în evoluţia tarifelor la telefonie şi a preţurilor unor mărfuri aduse de regulă din import (citrice, preparate din peşte, confecţii, tricotaje, galanterie, cosmetice etc.) care practic au stagnat în iulie.

Analiştii financiari spun, însă, că acest fenomen – dezinflaţie şi stabilitate a cursului – nu va mai dura decât cel mult încă o lună.

Scumpiri de peste 3% la şapte luni

Datele INS mai arată că, în perioada decembrie 2008 - iulie 2009, media preţurilor a crescut cu 3,07%, pe fondul scumpirii serviciilor cu 5,1% şi a mărfurilor nealimentare cu 4,2%. Alimentele s-au scumpit cu doar 0,7% în primele şapte luni din acest an.

Top ieftiniri în luna iulie

1. Gaze    -5,1%
2. Conserve    -4,2%
3. Legume    -3,4%
4. Ulei    -2,7%
5. Energie    -1,8%
6. Fasole    -1,4%
7. Fructe    -1,2%
8. Lapte    -1%
9. Brânză    -0,5%
10. Unt    -0,4%

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite