Trocul de imagine al Preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În politică nu există coincidenţe. Lipsa lui Traian Băsescu din tribună la meciul retur Steaua-Rapid e la fel de plină de semnificaţii ca şi prezenţa sa la restaurantul Golden Blitz, pentru

În politică nu există coincidenţe. Lipsa lui Traian Băsescu din tribună la meciul retur Steaua-Rapid e la fel de plină de semnificaţii ca şi prezenţa sa la restaurantul Golden Blitz, pentru a sărbători victoria, alături de patronul Stelei, echipă şi televiziuni. De ceva timp însă, preşedintele începe să improvizeze, poate din lipsă de adversari politici redutabili şi e foarte periculos să te culci pe-o ureche. Prea sigur pe el şi pe capacitatea lui de a acapara atenţia, a făcut o serie de greşeli grave de imagine. Preşedintele era la Golden Blitz pentru a gusta din laurii victoriei, pentru a marca la cald câteva puncte în inima milioanelor de români care se bucurau, pentru a arăta popular, destins, viu şi uman. Numai că a luat prea în uşor lucrurile, dacă judecăm că la stânga lui Gigi Becali era preşedintele, iar la dreapta sa era Dan Pavel, stând şi fumând discret.
Prezenţa acestuia în acest moment crucial mi se pare foarte semnificativă, mai ales prin rezultatele acestui troc de imagine între preşedintele României şi patronul Stelei, în care Gigi Becali a câştigat foarte multă imagine, iar Traian Băsescu a pierdut enorm. Gigi Becali, cu fostul său consilier de imagine alături, a demonstrat că a studiat şi premeditat acest moment. Mai mult, se pare că el însuşi a intermediat prezenţa televiziunilor în interiorul restaurantului, mişcare cât se poate de strategică. Sărbătorirea ca "mesean" a Preşedintelui României (nu a cetăţeanului sau omului politic Traian Băsescu) i-a dat lui Gigi Becali un gir şi un credit imens, l-a situat într-o zonă a "castei" politice în care acesta nu avusese niciodată acces.
Dacă am fi trăit în Anglia, ar fi trebuit ca după această întâmplare să ne adresăm d-lui Gigi Becali cu "Sir". Dar preşedintele n-a studiat nimic şi a pierdut totul. Fără consilieri de imagine alături, a improvizat o scenetă de prost gust. Preşedintele şi-a ucis propriul mit, odată cu acceptarea lui Gigi Becali ca egal al său. Consecinţele acestui gest vor fi incalculabile. Dacă Dan Pavel n-ar fi stat la dreapta lui Becali, ci la dreapta preşedintelui, cu siguranţă i-ar fi spus că trebuie să-i primească pe câştigători la Cotroceni şi să-i felicite sobru şi prezidenţial. Dar Traian Băsescu n-are nevoie de consilieri de imagine. Aşa că a ales Golden Blitz (din nou!), comunicarea la un pahar şi transmiterea ideii că în politică există doar oportunism. Consecinţa e simplă: dacă nu mai există crezuri, nu mai există credincioşi, acel nucleu dur de fani. Există doar spectatori la circ, iar cu ei nu câştigi alegerile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite