Tritiul de la Centrala Nucleară Cernavodă, responsabil pentru probleme de sănătate în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de experţi internaţionali care a evaluat impactul emisiilor de tritiu de la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă (CNE) a recomandat mutarea gravidelor şi copiilor din zonă,

O echipă de experţi internaţionali care a evaluat impactul emisiilor de tritiu de la Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă (CNE) a recomandat mutarea gravidelor şi copiilor din zonă, recomandarea fiind cuprinsă într-un raport ce va fi prezentat Greenpeace, anunţă Mediafax.

Ziarul "Adevărul" avertizase încă din 18 aprilie 2007 asupra riscului de efect cancerigen pentru organismele vii, reprezentat de acumularea graduală a tritiului.

Ziarul "Adevărul" solicitase informaţii despre poluarea cu tritium de la CNE şi despre depozitarea deşeurilor cu tritiu rezultate în ultimii 10 ani la Cernavodă (Unitatea 1), ştiut fiind că tritiul este un material strategic pentru care există o "piaţă ascunsă": acest izotop radioactiv este folosit în componenţa bombelor termonucleare şi ar putea deveni atractiv inclusiv pentru firmele care doresc să investească în definitivarea Unităţilor 3 şi 4. Iată că acum, o echipă de experţi, condusă de dr. Ian Fairlie, a derulat un studiu în cadrul căruia au fost examinate emisiile de tritiu de la Reactorul 1 Cernavodă şi care avertizează asupra riscurilor.

Specialiştii au comparat concentraţiile de tritiu de lângă Cernavodă, înainte şi după începerea activităţii CNE, iar rezultatul a indicat o creştere "semnificativă" datorată funcţionării reactorului. Totodată, experţii avertizează că emisiile de tritiu pentru cele patru reactoare ale centralei ar putea fi "extrem de mari", recomandând mutarea din zonă a gravidelor şi copiilor foarte mici. Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului, rezultat la centralele CANDU, la răcirea cu apă grea. (Traian George Horia)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite