Triplu atentat sinucigas soldat cu zeci de morti si raniti, in special femei si copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Serviciile secrete americane transmisesera avertismente privind iminenta producerii unor atacuri teroriste, SUA inchizandu-si ambasada si consulatele din Arabia Saudita * Guvernul saudit pune atentatele pe seama retelei teroriste al-Qaida, condusa de Osama bin Laden

La nici sase luni de la atentatul din 12 mai, care a provocat moartea a 35 de persoane, capitala Arabiei Saudite, Riad, a fost din nou tinta teroristilor, la sfarsitul saptamanii trecute. Un grup de teroristi inarmati a patruns, la miezul noptii de sambata spre duminica, in cartierul rezidential al-Muhaya, provocand trei explozii puternice succesive. Ministerul saudit de interne a anuntat ca 11 persoane, intre care 4 copii, au fost ucise si alte 122 au fost ranite. Victimele sunt de nationalitate saudita, sudaneza si egipteana. Persoanele ranite sunt originare din 19 state, in special arabe, dar si din SUA si Canada. Un ofiter de politie aflat la fata locului a relatat ca o masina incarcata cu substante explozibile a reusit sa patrunda in complexul rezidential situat in apropierea palatului regal al-Yamama, desi complexul era inconjurat de blocuri de ciment, din motive de securitate. Masina, un jeep al politiei saudite care fusese furat, a explodat in interiorul complexului, avariind mai multe vile. La inceput, doi oameni inarmati, postati pe o colina, au deschis focul asupra paznicilor aflati la intrarea in complex. La sosirea jeepului, paznicii au crezut ca este vorba de o masina a politiei si au lasat-o sa intre, in ciuda masurilor stricte de securitate. Explozia masinii a provocat un crater de aproape doi metri adancime. Un oficial cu rang inalt din Ministerul saudit de Interne a declarat ca autoritatile sunt convinse ca atacurile au fost planificate si executate de reteaua terorista al-Qaida, folosind aceeasi strategie ca in atentatele din 12 mai, care au avut drept tinta complexe rezidentiale ocupate de cetateni occidentali. Atentatele de acum sase luni s-au soldat cu moartea a 23 de persoane, dintre care noua cetateni americani, si a celor 12 teroristi. Complexul al-Muhaya, situat la cinci kilometri de ambasada SUA, este locuit in special de sauditi, numarul occidentalilor fiind redus. In momentul atentatului, majoritatea musulmanilor adulti nu se afla acasa, participand la diverse evenimente legate de sarbatorirea Ramadanului, ceea ce explica faptul ca persoanele ranite sunt in special femei si copii. Printre raniti se numara trei americani si trei canadieni, toti de origine araba. Sangerosul atentat s-a produs la numai o zi dupa avertismentele lansate de serviciile secrete americane privind iminenta unor atacuri teroriste pe teritoriul regatului saudit, in urma carora Statele Unite isi inchisesera ambasada de la Riad si toate cele trei consulate din Arabia Saudita si isi avertizase cetatenii sa dea dovada de prudenta.
Nici un roman printre victimele atacului de la Riad
Potrivit Ministerului saudit de Interne, citat de agentia France Presse, printre victimele atentatului produs sambata noaptea la Riad s-ar afla si cetateni romani. Membrii Ambasadei Romaniei in Arabia Saudita nu au, insa, informatii in acest sens. Contactat de "Adevarul", ambasadorul Dan Mihai Barliba a spus ca, desi functionarii sai se afla inca de dimineata la locul deflagratiei si in spitalele unde au fost internati ranitii, nu au descoperit, pana duminica dupa-amiaza, nici un cetatean roman printre victimele atentatului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite