Triplu atentat sinucigas in trei hoteluri din Amman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iordania incerca ieri sa-si revina din socul provocat de cele trei atentate sinucigase simultane consemnate miercuri in jurul orei 21 (aceeasi la Bucuresti), la trei hoteluri de lux din Amman,

Iordania incerca ieri sa-si revina din socul provocat de cele trei atentate sinucigase simultane consemnate miercuri in jurul orei 21 (aceeasi la Bucuresti), la trei hoteluri de lux din Amman, frecventate de turisti occidentali, israelieni si de diplomati. Ele s-au soldat cu 56 de morti, circa 300 de raniti si au fost revendicate de Al-Qaida in Irak, condusa de iordanianul Abu Musab Al-Zarqaui. Hotelurile vizate au fost Radisson SAS, Grand Hyatt si Days Inn. Primele doua sunt foarte aproape unul de celalalt, distanta dintre ele se poate parcurge lejer pe jos, iar celalalt, in alt cartier, nu prea departe de Ambasada Israelului. Colega noastra Ica Wahbeh, de la ,Jordan Times" ne-a informat ca ,primele doua au, de obicei, oaspeti din Occident si din Israel, mai degraba, dupa cum stiu eu, palestinieni care au cetatenie israeliana. Aici, kamikaze a detonat bomba in sala Philadelphia, unde 300 de invitati participau la o nunta. Este si motivul pentru care s-au inregistrat cele mai multe victime. Mirele a fost citat cu precizarea ca atat tatal lui, cat si cel al miresei au decedat. La fel, directorul Bancii Cairo-Amman, cat si un renumit regizor sirian. Hotelul Radisson tocmai gazduise o conferinta a medicilor chirurgi, care, probabil, se incheiase la ora atentatului. La Hotelul Days Inn, atentatorul s-a aflat intr-o masina-capcana, cu care a fortat barajul de securitate. Imaginile de la locurile exploziilor aratau ca dupa razboi. Tavanul de la Radisson cazuse, doar structurile metalice rezistasera. Peste tot erau pete de sange, geamuri sparte, mesele si scaunele erau claie peste gramada. La Hyatt, fatada a fost distrusa, pardoseala de marmura era toata rosie din cauza sangelui. Aici, teroristul a explodat in hol".
Turistii israelieni, evacuati inaintea atentatelor?
Sunt unele zvonuri potrivit carora turistii israelieni - putini in aceasta perioada - cazati la Radisson ar fi fost evacuati inaintea actelor teroriste. Totusi, in cursul noptii si ieri dimineata, podul Allenby de peste Iordan, de langa Ierihon, a fost lasat deschis ca acesti turisti sa revina in Israel. Dintre cetatenii acestei tari s-a inregistrat doar o victima, un arab cu pasaport israelian.
De la 11/9 la 9/11
Toata noaptea, la televiziune s-au comentat cele trei atentate, subliniindu-se un fel de similitudine in oglinda cu cele de la 11 septembrie 2001. De asemenea, s-a amintit ca Iordania este un aliat fidel al SUA (fata de care exista, acolo, ca in toata regiunea, un puternic resentiment la nivel popular) si are, totodata, relatii diplomatice cu Israelul care a semnat un tratat de pace. Ea primea petrol gratis de la Saddam, dar sprijina noul guvern, perceput la Amman ca impunand dominatia siitilor. Or, Iordania e o tara sunnita si e inconjurata, exceptand Irakul, tot de sunniti. De asemenea, ea a arestat mai multi islamisti radicali si, in general, era perceputa ca o oaza de liniste si stabilitate in zona. De acolo insa provine teroristul Zarqaui, a carui organizatie, reven-dicand triplul atentat, spune ca ,dictatorul (regele Abdallah al II-lea) a transformat hotelurile in gradina pentru inamicii religiei noastre - evreii si cruciatii". Iordania si-a inchis granitele terestre, a operat cateva arestari, regele a revenit din vizita in Kazahstan, iar secretarul general ONU si-a amanat pentru vineri calatoria la Amman.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite