Tribunalul Bucureşti judecă astăzi cererea de amânare a executării pedepsei în cazul Adrian Năstase. Fostul premier a primit astăzi pachet la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti va judeca joi cererea de amânare a executării pedepsei în cazul fostului premier Adrian Năstase. Soția și fiul acestuia, Dana și Andrei Năstase, au ajuns la penitenciar cu câteva pachete pentru fostul demnitar. Între timp, la Tribunalul București, a început judecarea cererii.

UPDATE 13.40  Procesul lui Adrian Năstase, în care se decide cererea de amânare a întrerupere a pedepsei, motivând împrejurări excepționale, a fost amânat. Următorul termen a fost amânat pentru data de 5 iulie, când va fi citat şi fostul premier. Procesul nu se poate ține în lipsa lui Adrian Năstase.

UPDATE 13.15  Cererea de amânare a executării pedepsei a lui Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare, a fost schimbată de instanţă în cea de întrerupere a executării pedepsei, întrucât fostul premier este deja încarcerat, la Penitenciarul Rahova.

Concret, instanţa a apreciat că s-a schimbat situaţia de fapt, întrucât cererea de amânare a fost înaintată în timp ce Adrian Năstase era internat într-un spital civil, adică încă se afla în stare de libertate, iar între timp acesta a fost încarcerat ca urmare a externării acestuia şi dus în Spitalul Penitenciar Rahova.

UPDATE 12.58  Şedinţa de judecată în cazul lui Adrian Năstase a fost reluată, judecătoarea Elena Burlan comunicând părţilor faptul că procesul-verbal de repartizare aleatorie se depune la dosar doar dacă se modifică componenţa completului de judecată. Cu toate acestea, actul a fost ataşat.

UPDATE 12.57 Dana Năstase, soţia lui Adrian Năstase, şi fiul cel mare al acestora, Andrei, au plecat, joi, în jurul orei 12.45, de la Penitenciarul Rahova, cei doi nefăcând declaraţii jurnaliştilor şi cerând să fie lăsaţi în pace.

Dana Năstase şi fiul cel mare al acesteia au părăsit penitenciarul după aproximativ o oră.

UPDATE 12.38 Şedinţa de judecată în cazul privind amânarea executării pedepsei în cazul lui Adrian Năstase a fost suspendată de judecător, ca urmare a solicitării DNA privind verificarea modului de atribuire aleatorie a dosarului către judecătoarea Elena Burlan, informează Mediafax.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a precizat că la dosar trebuie să existe un proces-verbal privind repartizarea aleatorie a cazului către respectivul complet de judecată, ca urmare a unei circulare în acest sens a Consiliului Superior al Magistraturii dată în 18 iunie.

âUPDATE 12.30  Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a solicitat, în şedinţa de la Tribunalul Bucurteşti, ca Adrian Năstase să fie adus în faţa instanţei. Acesta a apreciat că în absenţa condamnatului procedura nu ar fi îndeplinită, în timp ce ANP a înaintat actele de dovedire a îndeplinirii procedurii de citare în acest caz.

Procurorul de şedinţă a afirmat că este lipsă de procedură, fiind obligatorie prezenţa lui Năstase în sala de şedinţă.

Apărătorii fostului premier au cerut recalificarea cererii înaintată instanţei, respectiv de transformare din solicitare de amânare a executării pedepsei în cerere de întrerupere a executării pedepsei. Procurorul DNA s-a opus, însă, precizând că cele două cereri au premise şi proceduri diferite.

UPDATE 12.12
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) informează că Adrian Năstase nu va fi prezent la Tribunalul Bucureşti, care va judeca, joi, începând cu ora 12.00, cererea de amânare a executării pedepsei de doi ani de detenţie aplicată de instanţa supremă.

"În conformitate cu art. 138 din O.M.J. nr. 432/C din 5 februarie 2010, pentru aprobarea Instrucţiunilor privind evidenţa nominală şi statistică a persoanelor private de libertate aflate în unităţile subordonate ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, «în situaţia citării persoanelor private de libertate bolnave, aflate în imposibilitatea prezentării la organele judiciare, se vor lua măsuri de comunicare a actului procedural şi de înaintare a dovezii de luare la cunoştinţă împreună cu referatul medical; dacă imposibilitatea intervine după expedierea dovezii de luare la cunoştinţă, se înaintează organului judiciar numai referatul medical»", explică ANP.

UPDATE 12.09 Judecătoarea Elena Burlan, de la Tribunalul Bucureşti, cea care l-a achitat pe doctorul Şerban Brădişteanu de faptele de corupţie, a început, joi, judecarea cererii de amânare a executării pedepesei lui Adrian Năstase.

UPDATE 11.38 Soția fostului premier Năstase și fiul acesteia au ajuns, joi, la penitenciarul Rahova, cu mai multe pachete pentru fostul premier condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Ei i-au adus fostului premier două trollere cu lucruri și un bax de apă.

Durata vizitei poate fi de aproximativ două ore.

UPDATE 08.34 Unul dintre avocații lui Adrian Năstase, Lucian Bolcaș, a explicat că cererea depusă pentru amânarea pedepsei lui Adrian Năstase nu este depusă doar din considerente medicale. Cererea a fost formulată și de soția lui Adrian Năstase, Dana Năstase. „Am depus cererea din cauza unor probleme medicale provocate de situația dramatică“.

Bolcaș a explicat că este de acord cu premierul Victor Ponta, având în vedere presiunile exercitate asupra medicilor și polițiștilor în ultimele zile: „Dacă un medic își îndeplinește jurământul și este cercetat pentru favorizarea infractorului, ce se întâmplă dacă judecătorii vor admite cererea de amânare a executării pedepsei?“, a întrebat Bolcaș.

Avocatul a refuzat să comenteze situația fostului premier Adrian Năstase sau condiții în care acesta este deținut din respect pentru familia Năstase.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti fixase pentru 5 iulie dezbaterile pe această cerere, însă instanţa a admis o solicitare a avocaţilor de preschimbare a termenului de judecată, amintește Agerpres.

Separat de acest dosar, avocatul lui Adrian Năstase, Ioan Cazacu, a anunţat, luni, că a depus o cerere de contestaţie în anulare a deciziei prin care fostul premier a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii".

Potrivit lui Cazacu, contestaţia în anulare este o cale extraordinară ce se formulează după ce o hotărâre rămâne definitivă, care poate fi contestată numai în anumite puncte prevăzute de legea penală, unul dintre aceste puncte fiind prescripţia răspunderii penale. Consecinţa acestei acţiuni poate fi redeschiderea cazului cu privire la acel aspect - dacă în cauză, de exemplu, faptele sunt prescrise din punct de vedere al răspunderii penale.

Adrian Năstase a fost externat marţi seara din Spitalul de Urgenţă Floreasca şi dus cu o ambulanţă la Penitenciarul Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a decis că nu există niciun impediment pentru ca Poliţia să pună în executare mandatul de încarcerare emis pe numele fostului premier.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite