Tribunalele militare excepţionale îşi intră în drepturi în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suspecţii de terorism de la Guantanamo pot fi trimişi în judecată SUA au ridicat şi ultimul obstacol formal pentru judecarea suspecţilor de terorism de către controversatele tribunale

Suspecţii de terorism de la Guantanamo pot fi trimişi în judecată

SUA au ridicat şi ultimul obstacol formal pentru judecarea suspecţilor de terorism de către controversatele tribunale militare excepţionale. Casa Albă a publicat decretul preşedintelui Bush care stabileşte aceste tribunale militare excepţionale ca având misiunea de a judeca "combatanţii inamici ilegali străini".

Potrivit unui oficial al administraţiei americane, acest act "tehnic" deschide calea primelor procese ale "combatanţilor inamici". Procurorii militari au formulat deja capete de acuzare contra a trei dintre ei. "Aceste capete de inculpare pot fi acum examinate, iar procesele vor putea avea loc" în faţa tribunalelor militare excepţionale stabilite prin decret, a spus oficialul american, citat de AFP.

Regulile după care funcţioneză, contestate

În iunie 2006, Curtea Supremă a SUA a invalidat o primă versiune a acestor tribunale, susţinând că preşedintele nu are autoritatea de a le stabili fără acordul explicit al Congresului. Acest acord a fost obţinut într-o lege promulgată în toamnă.

Noua lege, care autorizează şi metodele agresive de interogare şi menţinerea în detenţie pe o perioadă nelimitată fără acces la un judecător, a provocat indignarea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului. În ianuarie, publicarea de către Pentagon a regulilor definitive pentru aceste noi tribunale de excepţie a suscitat indignarea aleşilor şi a avocaţilor prizonierilor. Acuzarea va putea prezenta elemente fără să fie obligată să dezvăluie sursele sau metodele folosite pentru a le obţine, judecătorul având misiunea de a decide dacă le primeşte sau nu, iar un acuzat va putea fi condamnat în baza unor mărturii indirecte sau obţinute prin constrângere.

Acuzaţii cer să fie judecaţi de instanţe civile

Acum vor putea fi judecaţi şi deţinuţii de la Guantanamo care stau închişi acolo de mai mulţi ani. Până acum, administraţia Bush a justificat netrimiterea lor în judecată prin faptul că nu existau instanţe care să se ocupe de aceştia. Ei cer însă să fie trimişi în faţa unei instanţe civile. La Guantanamo există peste 400 de prizonieri, mulţi dintre ei nefiind acuzaţi în mod oficial, dar fiind suspectaţi de americani că ar avea legături directe cu Al-Qaida sau cu talibanii din Afganistan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite