„Triada“ taximetriştilor interlopi din Ilfov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Ristea (medalion cu una dintre maşinile sale) a fost filat de către reporterii „Adevărul“
Constantin Ristea (medalion cu una dintre maşinile sale) a fost filat de către reporterii „Adevărul“

Gheorghe Ristea şi cei doi fii ai săi, toţi trei taximetrişti din Jilava, extorchează de ani de zile clienţii care li se urcă în maşini. Unul dintre ei a tâlhărit o turistă chiar în urmă cu două săptămâni.

După uciderea studentei japoneze Yurika Masuno, autorităţile Capitalei s-au lăudat cu măsuri concrete împotriva „combinatorilor" din Aeroportul Otopeni şi a aşa-numiţilor „rechini", taximetriştii care practică tarife ilegale. Ziarul „Adevărul" vă prezintă un caz care arată că aceştia îşi văd nestingheriţi de afaceri. Cu excepţia unor anunţuri din incinta aeroportului, nu s-a schimbat nimic concret.

Trei membri ai familiei Ristea din Jilava - Gheorghe (tată), Constantin şi Marin (fii) - continuă să facă taximetrie ilegală şi să extorcheze persoane din Ilfov şi din Bucureşti, deşi doi dintre ei au ajuns la închisoare pentru tâlhării. Unul dintre cei doi fraţi, Marin, a dat o lovitură chiar în urmă cu două săptămâni, la scurt timp după tragedia japonezei Yurika Masuno, acostată în Aeroportul Otopeni şi ucisă în apropiere.

Marin Ristea, care e fiul cel mic al familiei, a agresat o clientă pentru a o obliga să-i plătească o cursă suprataxată. „Femeia, stabilită în Portugalia, a venit în România însoţită de fiul ei şi s-a înţeles cu Ristea să-i plătească 80 de lei. Taximetristul a parcat pe o stradă din sectorul 1 şi a forţat-o pe femeie să-i dea toţi banii pe care îi avea la ea, respectiv 600 de lei. Plângerea a fost înregistrată la Secţia 4 de Poliţie", susţine şeful Biroului Transporturi Feroviare din Gara de Nord,  Nicolae Nicuşor.

Pentru că nu era din Bucureşti şi nu ştia unde să depună reclamaţie, victima lui Marin Ristea s-a dus în Gară şi le-a povestit poliţiştilor ce a păţit. Bărbatul, căruia toată lumea din Jilava îi ştie de frică, nu este la prima abatere. El a mai fost reţinut pentru 29 de zile în urmă cu circa trei ani, pentru că tâlhărise un client în zona Gării de Nord.

Reţinut pentru tâlhărie la Gară

Capul familiei Ristea, Gheorghe, are antecedente penale de pe urma tâlhăriilor pe care le-a comis. La 60 de ani, el a reuşit să-şi ridice în Jilava o casă ca o fortăreaţă, cu bani proveniţi din taximetrie ilegală.

Gheorghe Ristea (captură video)

„Şi-au lipit trei apartamente a câte trei camere, iar acum casa lor arată ca o hală industrială. De multe ori se aud răcnetele nevestelor pe care le torturează când aud că au ieşit din curte fără voia lor. Oamenii din Jilava se feresc de ei, la cât de agresivi sunt. Recent le-a sunat o puştoaică la poartă ca să le ceară bani pentru o fundaţie şi au început s-o înjure, iar după aia au luat-o la bătaie", ne-a povestit unul dintre vecinii celor trei taximetrişti. Bărbaţii din familia Ristea ies la „vânătoare" doar noaptea, după ora 20.00, şi îşi ataşează magneţi pe maşină în funcţie de destinaţia aleasă. Ei şi-au împărţit cumva zonele cu cel mai mare vad din Capitală: tatăl operează în zona Gării de Nord şi a spitalelor, iar cei doi fraţi racolează clienţi, deşi n-au licenţă de taxi, în zona aeroportului „Henri Coandă".

Ies la „agăţat" doar noaptea

„Pentru a-şi pierde urma, familia Ristea foloseşte cinci maşini, un miniparc auto cu Loganuri pe care pun magneţi cu numele unor firme cunoscute, pentru a căpăta încrederea clienţilor", susţine un reprezentant al Poliţiei care a documentat activitatea celor trei bărbaţi.

Când ies din tură, cei trei scapă de orice autocolant care i-ar putea da de gol că fac taximetrie. Aşa se face că, într-una dintre seri, reporterii „Adevărul" l-au surprins pe Constantin Ristea, cel mai mare dintre fraţi, întorcându-se de pe teren cu maşina de taxi fără casetă.

Amenzile, decontate la bunică

Chiar dacă au câştigat o avere din activităţi ilicite, tatăl şi cei doi fii au acumulat amenzi colosale. „Familia Ristea are de plătit amenzi de circa 2 miliarde de lei. În 2009, când îşi înregistrase taxiurile pe Persoană Fizică Autorizată, i-am retras licenţa după ce a agresat o clientă. Inclusiv pe mine m-au agresat verbal, în încercarea de a mă intimida. Deşi nu au locuit niciodată în comuna noastră, amenzile se decontau la adresa unei bunici de-a lor care locuieşte aici", a declarat Nică Micu, primarul comunei Vidra, din judeţul Ilfov.

Secţia 4 din Poliţia Capitalei îl anchetează acum pe Marin Ristea, fiul cel mic al lui Gheorghe, însă, între timp, toţi cei trei taximetrişti-pirat îşi văd nestingheriţi de afacerea cu extorcarea clienţilor din zona Gării de Nord şi a Aeroportului „Henri Coandă", Otopeni.

2 miliarde de lei vechi reprezintă valoarea amenzilor pe care le are de plătit familia Ristea.

„Tre' să plătim ca să se deschidă uşile"

Pe 7 februarie 2003, Gheorghe Ristea a fost protagonistul unui flagrant organizat de o jurnalistă a postului B1TV, care avea informaţii că acesta îşi şantajează clienţii. Reporterul a cerut o cursă până în Berceni, de 9 kilometri, pentru care Ristea i-a cerut 25 de dolari. El i-a spus că lucra pentru firma Rali Taxi, o companie nouă care, chipurile, nu obţinuse încă toate autorizaţiile.

Bărbatul şi-a ieşit din fire şi a ameninţat-o în momentul în care ea a început să-i pună întrebări. Când a aflat cât are de plătit, jurnalista i-a cerut să oprească cursa. Doar că Ristea i-a blocat portierele.

„Tre' să plătim ca să anulăm aparatul şi să se deschidă uşile", i-a spus taximetristul. „Păi cum, nu pot să ies din maşină? Nu am atâţia bani la mine. Iau de la colegul meu", a replicat ea.

„Păi cât aveţi? Daţi-mi banii pe aparat, domnişoară scumpă (...) Măcar îmi dai 150.000, cât ai, vezi cât ai la tine! (...) Sau nu eşti sănătoasă la cap? Ia uite, dom'le, mă rog de un c... de copil ca tine", a ţipat Ristea la jurnalistă, fără să ştie că mai mulţi inspectori de la Protecţia Consumatorului erau în spatele maşinii, pregătiţi să-l amendeze.

Când a dat nas în nas cu inspectorii, Ristea a replicat: „Eu pe maşina mea pun ce preţ vreau. Şi nu mă opreşte nimeni să scriu ce vreau. Ce este 2145? Asta este nişte chestii pe care admir eu să le am pe maşină, iar 0941 este un parasolar, nu este telefon", le explica bărbatul, cu tupeu, autorităţilor.

Gheorghe Ristea
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite