Cum a dat „Star Trek“ startul tehnologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum a dat „Star Trek“ startul tehnologiei
Cum a dat „Star Trek“ startul tehnologiei

Emisiunea „Cum au schimbat lumea iubitorii de tehnologie“ arată cum a influenţat celebra serie de film revoluţia hi-tech. Telefoanele mobile, tehnica de transmitere a imaginii, aparatura medicală de azi, toate inspirate din invenţiile SF din celebrul serial, fac subiectul acestui documentar.

Discovery Science prezintă sâmbătă, de la ora 16.10, emisiunea „Cum au schimbat lumea iubitorii de tehnologie“, o incursiune în lumea tehnologiei de azi şi a celei din serialul „Star Trek“.

Blackberry („mură“, în limba engleză) este denumirea unui telefon mobil. „Spam“, o marcă de conserve din carne de porc, a căpătat în lumea hi-tech un nou înţeles. Realizatorul emisiunii, William Shatner, cel care a interpretat rolul căpitanului James T. Kirk în seria televizată „Star Trek“, dezvăluie modul în care oamenii de ştiinţă au depăşit viziunea viitorului atât de îndepărtat din popularele filme şi seriale de televiziune.

Invenţii futuriste

„Star Trek“ a avut un impact enorm asupra inventatorilor şi oamenilor de ştiinţă care au revoluţionat medicina, explorarea spaţiului şi tehnologia aparaturii electronice de larg consum. Telefonul mobil cu clapă este o banalitate astăzi. În „Star Trek“ era o invenţie futuristă. Primele uşi electrice au fost puse în funcţiune în 1960, în Texas. Montate pe roţi de cauciuc, scoteau un sunet extrem de neplăcut. Sunetul uşor şi discret ca un clopoţel al acestora a fost „furat“ din „Star Trek“.

Monitoarele plate, computerele touch-screen (care funcţionează printr-o simplă atingere  – n.r.) şi videoconferinţele au fost folosite pentru prima dată de klingonieni. Prima navă spaţială creată de NASA a fost botezată după numele celei din „Star Trek“: Enterprise.

„Tricorderul“ pentru diagnosticarea pacienţilor are azi un echivalent: PDA-ul (Personal Digital Assistant, folosit ca scanner digital). 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite