Trei români, printre dezertori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia belgiană se află în alertă după ce 28 de deţinuţi au evadat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, din închisoarea Termonde, situată în nord-vestul Belgiei. Prizonierii, membri ai

Poliţia belgiană se află în alertă după ce 28 de deţinuţi au evadat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, din închisoarea Termonde, situată în nord-vestul Belgiei. Prizonierii, membri ai unei bande de hoţi din Europa de Est, printre aceştia şi trei români, au reuşit să iasă din penitenciar după ce au anihilat gardienii.
La ora 2 noaptea, doi deţinuţi au forţat uşa celulei lor, reuşind să o deschidă, au luat ostatici trei gardieni, au pus mâna pe chei şi au eliberat alţi 26 camarazi de detenţie, a declarat procurorul Christian Du Four. Cu toţii au ieşit în curtea penitenciarului şi au escaladat zidurile care îl înconjura. Pentru a se proteja de sârma ghimpată şi firele electrice, ei s-au folosit de cearşafuri. Nicio persoană nu a fost rănită. Autorităţile nu au putut preciza cum a fost forţată uşa celulei, dar au exclus orice fel de implicare a gardienilor sau vreun ajutor din afară. Cei trei gardieni luaţi ostatici de evadatori au fost eliberaţi de alţi deţinuţi. Nu au fost răniţi, dar au fost conduşi la un serviciu de ajutorare a victimelor. O anchetă a fost lansată pentru lămurirea evenimentelor, dar prioritate o are capturarea evadaţilor. Imediat, poliţia a declanşat o operaţiune de căutare la scară mare, cu ajutorul elicopterelor şi câinilor fiind scotocite gările, autogările, depozitele părăsite. Opt dintre evadaţi au fost între timp capturaţi. Conducerea închisorii susţine că printre evadaţi nu se află niciun infractor periculos. Fostul ministru de justiţie belgian, Tony Van Parys, a acuzat guvernul federal că, deşi ştia că închisoarea Termonde, care adăposteşte 200 de deţinuţi, are carenţe de securitate, a refuzat să construiasă un nou penitenciar.

Românii nu fuseseră încă prinşi
Cotidienele "La Derniere Heure" şi "Le Soir" publică lista evadaţilor care au fost daţi în urmărire generală. Printre aceştia se află şi cei trei români. Ei se numesc: Gabor Iancu, născut în 1982, Covaciu Gheorghe, născut în 1986, care apare drept georgian, dar după nume şi faptul că vorbeşte română şi arabă, mai mult ca sigur este român, şi Dinescu Dan George, născut în 1969.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite