Trei palme pentru Rusia, la Strasbourg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarul suedez Goran Lindblad, cel care propunea încă din 2003 condamnarea crimelor regimurilor comuniste totalitare, şi-a văzut visul cu ochii. După dezbateri aprinse, animate mai ales de

Parlamentarul suedez Goran Lindblad, cel care propunea încă din 2003 condamnarea crimelor regimurilor comuniste totalitare, şi-a văzut visul cu ochii. După dezbateri aprinse, animate mai ales de cuvintele "memorabile" ale lui Jirinovski, Adunarea Parlamentară a Consiliului a adoptat, ieri seară, rezoluţia prin care se condamnă comunismul. Deşi adoptarea rezoluţiei de către APCE este o victorie mai degrabă morală, ea reprezintă o premieră. Comunismul a fost condamnat pentru crimele săvârşite în timpul său de diverse organizaţii pentru drepturile omului de către istorici, însă niciodată până acum public de către o instituţie internaţională, aşa cum este Consiliul Europei.
Lui Jirinovski i-au închis microfonul
Condamnarea comunismului atât de mediatizată a făcut, sigur, o victimă. Adoptând rezoluţia APCE, a administrat Rusiei trei lovituri dintr-o dată: Adunarea a votat pentru condamnarea regimurilor comuniste totalitare, în acelaşi timp, rezoluţia care evidenţiază încălcările permanente ale drepturilor omului în Cecenia şi a adoptat un amendament în care noua lege a ONG-urilor din Rusia este calificată drept necorespunzătoare criteriilor Consiliului Europei. "Rezoluţia este incompetentă, superficială şi politizată", a declarat, enervat, Konstantin Kosaciov, şeful delegaţiei ruse. Puţină veselie a adus comentariul liderului comunist, Ghenadii Ziuganov, care a amintit că scriitorul german Thomas Mann considera anticomunismul cea mai mare prostie a secolului al XX-lea. Prin urmare, Ziuganov şi-a exprimat nedumerirea "de ce această prostie este cărată în Consiliul Europei". Luând cuvântul după Ziuganov, Jirinovski a declarat că "nu ar fi fost niciun Hitler, niciun Mussolini dacă nu ar fi existat comuniştii. Războiul a început ca răspuns la răspândirea ideologiei comuniste în Europa. Hitler şi Stalin, în anul 1940, beau împreună şampanie şi organizau parade. Toate conflictele -Georgia şi Abhazia, Transnistria şi Moldova, Cecenia - toate acestea sunt opera comuniştilor. De ce voi, europenii, nu doriţi să adoptaţi o rezoluţie aşa de slabă? Arestaţi-l pe Ziuganov aici, în sală, şi trimiteţi-l la Haga. Ce-l ţineţi acolo pe Miloşevici? Dacă Consiliul Europei nu condamnă comunismul, atunci tineretul rus intră în partidul comunist". După referirea lui Jirinovski la adresa lui Ziuganov, preşedintele şedinţei i-a luat cuvântul, după care a fost nevoit să-i întrerupă microfonul.
ţările postcomuniste să-şi revizuiască manualele de istorie
De ce au votat parlamentarii APCE pentru condamnarea comunismului. Pentru că văd în aceasta un gest de reparaţie morală pentru crimele comise în timpul regimurilor comuniste. Rezoluţia nu reprezintă o condamnare exhaustivă a unei ideologii, ci doar crimele unui regim. Rezoluţia APCE cere tuturor fostelor ţări comuniste să-şi revizuiască manualele şcolare şi să ridice monumente în memoria victimelor. Documentul cere tuturor partidelor comuniste ori postcomuniste din ţările membre APCE să reevalueze istoria comunismului şi propriul lor trecut (?) şi să condamne fără ambiguităţi regimul". Interesant este faptul că amendamentul prin care se cerea anchetarea legală a persoanelor care au săvârşit crime în numele regimului comunist nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat. De asemenea, documentul subliniază necesitatea unui acces neîngrădit la arhivele comunismului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite