Trei milioane de români depind de subvenţiile oferite de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ un milion de familii nu vor putea să achite factura la gaze majorată şi vor avea nevoie de asistenţa statului. Preţul gazelor naturale pentru populaţie, dar şi pentru

Aproximativ un milion de familii nu vor putea să achite factura la gaze majorată şi vor avea nevoie de asistenţa statului.

Preţul gazelor naturale pentru populaţie, dar şi pentru categoriile de consumatori mai mari va creşte, începând cu 1 februarie, cu aproape 8,5%, a anunţat ieri Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). La baza acestei scumpiri se află majorarea tarifelor de distribuţie pentru cei doi mari operatori, Distrigaz Sud şi E. ON Gaz România.

Astfel, consumatorii casnici deserviţi de compania Distrigaz Sud vor plăti 989,55 lei pe mia de metri cubi pentru gazele consumate în luna februarie, în timp ce clienţii E.ON Gaz România (fosta Distrigaz Nord) vor avea un preţ de 983,1 lei pe mia de metri cubi. Aceste valori nu cuprind TVA. Scumpirea trebuia operată de la 1 ianuarie şi urma să fie de circa 10%, potrivit calculelor operatorilor de distribuţie, însă autorităţile nu au fost de acord cu acest procent, astfel încât negocierile s-au încheiat abia acum.

Tarife de distribuţie mai mari cu 25%

De altfel, cea mai mare influenţă în majorarea preţului gazelor (şase procente în totalul de 8,5) o are ajustarea tarifelor de distribuţie. Din calculele noastre, făcute pe baza informaţiilor ANRE, tarifele de distribuţie pentru E.ON Gaz România şi Distrigaz Sud au urcat cu circa 25%.

Acest procent este cauzat, în cea mai mare parte, de faptul că angajamentul luat de proprietarii celor doi mari operatori de distribuţie - grupul german E.ON şi cel francez Gaz de France - de a acorda o reducere de 15% asupra tarifelor de distribuţie a expirat la sfârşitul anului trecut. De asemenea, gazele din producţia internă, care asigură circa 60% din necesarul de consum, se vor scumpi, de luna viitoare, cu 5%, până la 495 lei pe mia de metri cubi.

"Am operat această creştere din două motive: primul este acela că vom continua programul de aliniere a preţului la nivelul celor din import, al doilea fiind acela că, în urma discuţiilor purtate la nivelul guvernului cu producătorii interni, aceştia au fost de acord ca sumele colectate suplimentar să fie direcţionate în fondul de asistenţă socială", a declarat, pentru "Adevărul", Gabriel Sîrbu, director în cadrul ANRE.

Subvenţii pentru gaze

Ministerul Muncii estimează că până la sfârşitul sezonului rece (martie 2008) vor primi un sprijin bănesc de la stat aproximativ un milion de familii, adică aproximativ trei milioane de persoane. Pentru a beneficia de acest ajutor, persoanele singure sau familiile trebuie să aibă un venit minim de până la 615 lei pe membru.

Scumpiri la produsele alimentare

Deşi reprezentanţii industriei alimentare au anunţat un impact de maximum 4-5% în preţul producţiei ca urmare a scumpirii gazelor, nu de aceeaşi părere sunt şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor.

Potrivit acestora, o creştere cu 8,5% a preţului gazelor naturale şi, implicit, majorarea cheltuielilor de aprovizionare în aceeaşi proporţie (fără a lua în considerare o preocupare normală de reducere a consumurilor specifice şi de eliminare a risipei) înseamnă un impact direct asupra valorii unitare a producţiei şi a preţului producţiei industriei alimentare de doar 0,03%. (Teodora Vasâlca, Ioana Nae, Sorina Buzatu)

Cea mai bună soluţie, izolarea termică

Programul de reabilitare termică, lansat încă din 2005, este departe de finalizare în Capitală. În sectorul 3 au fost finalizate două imobile anul trecut, iar alte 18 intră în lucru anul acesta. Primarii spun că întârzierile pentru demararea programului de reabilitare termică au fost cauzate de procedeul greoi prin care asociaţiile de proprietari pot face rost de finanţare pentru a acoperi cele 33 de procente din totalul costurilor.
Singurele două blocuri care au fost izolate termic în Bucureşti se află pe Aleea Cioplea, în sectorul 3.

Înainte de lucrări, oamenii îşi amintesc de mucegaiul şi igrasia din casele lor. "Una din camere are mulţi pereţi afară şi din această cauză în perioada de iarnă nu se putea sta acolo. Pe lângă asta, pe timp de ploaie, când bătea vântul, peretele se transforma într-un burete şi eram nevoită să pun cârpe prin casă", a spus Lidia Dumitrache, unul dintre locatarii de la blocul 3.

O altă vecină, Florina Ghiţă, e bucuroasă că acum poate sta îmbrăcată în tricou în casă: "Nu se compară ce este acum cu ce era înainte. Îmi amintesc că înainte de a se face izolarea termică dormeam cu hainele pe noi, iar acum stăm în tricou".

Plata întreţinerii pentru o persoană care locuieşte la garsonieră este de aproximativ 171 de lei pe lună. Specialiştii spun că pentru un bloc izolat termic, aşa cum scrie la carte, cheltuielile pentru încălzire scad cu până la 40%. "Izolare termică înseamnă schimbarea tâmplăriei de lemn cu tâmplărie PVC. Pereţii sunt şi ei izolaţi pe exterior cu plăci termoizolante", explică arhitectul-şef al sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite