Trei camere la preţ de garsonieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei camere la preţ de garsonieră
Trei camere la preţ de garsonieră

Preţurile locuinţelor vechi din Bucureşti şi din ţară au scăzut semnificativ în această vară, faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Preţul mediu al apartamentelor cu două camere din Capitală a fost, în august, de 69.000 de euro, în scădere cu 2% faţă de luna iulie.

Mai citeşte şi:


În august 2008, un apartament vechi de două camere costa, în medie, 110.660 de euro, potrivit ultimului raport de monitorizare imobiliară întocmit de AnunturiParticulari.ro.

Astăzi, proprietarul unui asemenea apartament cere 69.000 de euro, cu 36% mai puţin. Scăderile de preţ au afectat şi celelate tipuri de apartamente vechi.

Astfel, preţul la garsoniere a scăzut cu 36% faţă de august 2008, la fel ca şi costul la trei camere. Locuinţele de patru camere s-au ieftinit cel mai mult. Astfel, dacă o asemenea proprietate costa anul trecut 200.042 de euro, astăzi preţul este 121.800 de euro. Asta înseamnă o scădere de 39%.

Şi raportat la luna iulie 2009 preţurile au scăzut. Costul mediu solicitat de proprietari pentru garsoniere a scăzut cu 0,6% în raport cu luna iulie, ajungând la un nivel de 46.000 de euro. La trei camere, preţul mediu de strigare a fost de 93.000 de euro în august, cu 4,6% mai mic faţă de luna precedentă.

„La sfârşitul acestui sezon, putem concluziona că perioada de vară a adus, per total, o reducere a preţurilor apartamentelor şi o creşterea a numărului de oferte“, spun reprezentanţii siteului AnunturiParticulari.ro.

20%, scăderea maximă în provincie

Costurile locuinţelor construite înainte de 1989 în cele 24 de oraşe cu peste 100.000 de locuitori din ţară au scăzut şi ele faţă de august 2008. Procentajul de diminuare nu este însă atât de mare ca în Capitală. Potrivit datelor centralizate de „Adevărul“,  preţul mediu solicitat pentru o garsonieră a scăzut cu 20%.

La două camere, reducerile sunt de 16,4%, iar la trei camere – de  12,5%. În unele oraşe, scăderile de preţ sunt însă spectaculoase.Preţul mediu al unei garsoniere din provincie era 37.000 de euro anul trecut, în august. Atât costă astăzi un apartament vechi de trei camere situat în Satu Mare. Asta înseamnă o reducere de 50% faţă de nivelul înregistrat anul trecut pe vremea asta.

În ciuda acestor ieftiniri, volumul tranzacţiilor pe acest segment nu s-a îmbunătăţit. „Nivelul vânzărilor este foarte scăzut. Toată lumea vrea să cumpere prin «Prima Casă», dar proprietarii nici nu vor să audă de aşa ceva“, spune Mirela Hudac, administrator al agenţiei sătmărene Maria Imobiliare. La fel ca în Bucureşti, şi în Satu Mare apartamentele de două camere, scoase la vânzare la un preţ mediu de 27.000 de euro, domină oferta.

La Galaţi, vânzările au scăzut cu 70% de la începutul anului. „Anunţarea programului guvernamental a adus un val de apreciere la nivelul preţului cerut de către proprietar, în condiţiile în care funcţionalitatea acestuia nu era dovedită în practică, cu destule şicane şi necunoscute, atât pentru clientul obişnuit, cât şi pentru ofiţerii de credite“, spune Marian Chiosa-Rotaru, managing partner în cadrul Centrului de Investiţii Imobiliare din Galaţi.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite