Trei deţinuţi la Guantanamo s-au sinucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unite, au anunţat oficiali americani.Armata americană, citată de Reuters, a precizat că gardienii de la Guantanamo i-au găsit pe cei trei - doi saudiţi şi un yemenit - spânzuraţi în celulele

Unite, au anunţat oficiali americani.
Armata americană, citată de Reuters, a precizat că gardienii de la Guantanamo i-au găsit pe cei trei - doi saudiţi şi un yemenit - spânzuraţi în celulele lor sâmbătă după miezul nopţii, iar încercările de resuscitare au eşuat. Cei trei deţinuţi, aflaţi mai de mult în greva foamei, erau alimentaţi forţat. Toţi au redactat scrisori înainte de a se sinucide, dar conţinutul acestora nu a fost dat publicităţii. La Guantanamo Bay se află circa 460 de cetăţeni străini, reţinuţi în principal în Afganistan. SUA au anunţat că, de la deschiderea taberei, în ianuarie 2002, 23 de deţinuţi au fost implicaţi în 41 de tentative de sinucidere, în 29 de cazuri încercând să se spânzure.

Pentagonul: Act de "război asimetric"
Comandantul bazei, contraamiralul Harry Harris, a declarat că sinuciderile reprezintă un act de război. "Sinuciderile reprezintă acte de "luptă asimetrică", având legătură cu o credinţă mistică apărută în închisoare, conform căreia moartea a trei deţinuţi ar permite eliberarea tuturor prizonierilor", a subliniat Harris. Oficiali americani au declarat că nu există niciun indiciu potrivit căruia sinuciderile ar reprezenta o reacţie la uciderea, miercuri, într-un raid american, a lui Abu Musab al-Zarqaui, liderul reţelei Al-Qaida din Irak. Armata americană a afirmat că trupurile neînsufleţite au fost tratate "cu tot respectul".

Bush, "serios îngrijorat"
Preşedintele George W. Bush şi-a exprimat "îngrijorarea serioasă" faţă de incident. Oficialii americani au luat legătura imediat cu aliaţii, reprezentanţii Naţiunilor Unite şi cu membrii Congresului, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Tony Snow. "Din nefericire, astfel de sinucideri sunt predictibile atunci când oamenii sunt ţinuţi în afara legii, fără nicio perspectivă", a apreciat Ken Roth, directorul Human Rights Watch.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite