Trei mii de comune au ramas fara jumatate din buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetele locale au ramas fara cea mai importanta sursa de venit: impozitele pe terenurile extravilane. Decizia a fost luata prin controversata Lege nr. 247/2005, intrata in vigoare in urma cu cateva

Bugetele locale au ramas fara cea mai importanta sursa de venit: impozitele pe terenurile extravilane. Decizia a fost luata prin controversata Lege nr. 247/2005, intrata in vigoare in urma cu cateva luni, si, practic, directioneaza impozitul provenit din aceste terenuri direct la bugetul de stat, aruncand in saracie lucie cele 2.900 de comune din Romania si alte 210 orase. Se estimeaza ca aproape jumatate dintre acestea din urma nu vor face fata cheltuielilor in perioada urmatoare.
Semnalul de alarma a fost tras, ieri, de Emil Draghici, vicepresedintele Fede-ratiei Autoritatilor Locale din Romania, in cadrul seminarului "Parteneriatul public-privat - instrument strategic pentru administratia publica locala". Potrivit acestuia, bugetelor locale li s-a luat si ultima suflare, deoarece impozitul pe terenurile extravilane reprezinta intre 25 si 75% din veniturile unei localitati. "Este, practic, o expropriere a veniturilor locale. E subminarea autoritatilor locale", a declarat Emil Draghici, admitand ca masura legiuitorului va determina extinderea intravilanului pana la nivelul limitei cu localitatile invecinate. "Vom da la stat, ca impozit, totul din zero", a adaugat Emil Draghici, care este si primarul comunei Vulcana Bai (judetul Dambovita). Daca acesta considera ca decizia Executivului nu a fost "nici neglijenta, nici rea-vointa, ci prostie", presedintele Asociatiei Oraselor din Romania, Ionel Chirita, este de parere ca "a fost un interes foarte clar ca acesti bani sa ajunga la bugetul de stat, pentru a se plati alocatiile viagere persoanelor in varsta care isi vand sau inchiriaza terenurile". "Decizia este de o gravitate exceptionala. Este vorba de existenta efectiva a unor comunitati. Este o decizie disperata a guvernului care vrea cu orice chip sa acopere gaura generata de cota unica", ne-a declarat Liviu Dragnea, presedintele Uniunii Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR). Valoarea impozitului pe terenul aflat in extravilan variaza intre 200.000 si 600.000 lei pe hectar, in functie de rangul localitatii, pana la aceasta hotarare valoarea fiind de numai 11.000 lei pentru un hectar. Guvernul a dispus aceasta majorare, apoi luand decizii in asa fel incat acest impozit sa ajunga tot in buzunarul sau. Pentru Harsova, care are aproape 10.000 de hectare de teren extravilan, este vorba de aproape 4 miliarde lei, de care a fost "usurat" bugetul local. Primarii spun ca, pentru a-si repara greseala, guvernul ar trebui sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa indrepte acest tip de impozit la bugetul local.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite