Trei internate şcolare din Târgu Mureş, sancţionate de inspecţia sanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căminele celor trei instituţii de învăţământ au rămas fără autorizaţie de funcţionare, după ce un control al inspecţiei sanitare a descoperit grave nereguli. Cele mai

Căminele celor trei instituţii de învăţământ au rămas fără autorizaţie de funcţionare, după ce un control al inspecţiei sanitare a descoperit grave nereguli.

Cele mai mari probleme sunt la Liceul de Artă, cu majoritatea clădirilor în curs de retrocedare, şi la Liceul Economic, care din această cauză riscă în vară să nu poată organiza Olimpiada naţională de istorie. "Condiţiile pentru care plătesc copiii 250 de lei pe lună?

Igrasie, aşternuturi vechi cu găuri, băi dotate de pe vremea lui Stalin. La fel, dotarea este necorespunzătoare din punctul de vedere al lenjeriei şi mobilierului, tâmplăria fiind extrem de degradată", a declarat inspectorul-şef, Gabriela Uifălean.


Primăria, cu toate că este proprietar, cere consiliului judeţean să investească în clădiri, în care locuiesc copii ce vin din diferite localităţi ale judeţului. Între timp, clădirile se degradează, iar problema rămâne nerezolvată din punct de vedere igienico-sanitar.

"Condiţii de Ev Mediu"

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş, Marius Paşcan, a precizat că, pentru toate internatele cu probleme, există proiecte în derulare, realizate în parteneriat cu inspectoratul şcolar. Pe de altă parte, Paşcan se plânge că de opt ani municipalitatea a solicitat în zadar sprijinul consiliului judeţean pentru reabilitatea acestor clădiri. "Este vorba practic de copii care nu sunt din Târgu Mureş şi din bugetul local nu putem suporta singuri toate aceste cheltuieli", a explicat Paşcan. Şeful Autorităţii de Sănătate Publică, Silviu Morariu, acuză autorităţile locale că nu îşi asumă rezolvarea problemei.

"Sunt nişte condiţii de Ev Mediu acolo, copiii stau câte opt în cameră şi plătesc enorm, în jur de 250 lei pe lună", a replicat Morariu. La rândul său, preşedintele CJ Mureş, Lokodi Emoke, a precizat că, nefiind proprietari, nici instituţia pe care o conduce şi nici primăriile de unde provin copiii nu pot investi. "S-ar încălca prevederile Legii finanţelor publice. CJ e ordonator de credite, în Târgu Mureş, pentru 11 instituţii de cultură în privinţa cărora primăria nu a dat vreodată un ban", a replicat Lokodi.

Retrocedarea împiedică repararea clădirii internatului

Controlul inspecţiei sanitare a confirmat reclamaţiile potrivit cărora geamurile de la internatul Liceului de Artă sunt bătute în cuie, există şi igrasie, aşternuturi vechi, băi neamenajate, tâmplărie degradată. Directoarul liceului, Florina Frâncean, spune că acel control de săptămâna trecută a fost făcut fără a fi anunţată. "Problema e veche de 15 ani, de când s-au restituit celelalte corpuri de clădire ale şcolii, doar internatul rămânând al primăriei.

Sunt 63 de copii interni, 50 ai Liceului de Artă, la muzică şi artă plastică, copii mici, de la clasele IV, V şi VI din mai multe localităţi ale judeţului, restul de alte unităţi. S-a investit foarte puţin, exceptând plata utilităţilor", a spus Frâncean. Ea a mai precizat că există un proiect al ministerului educaţiei pentru repararea şi mansardarea internatului, pentru care construcţia s-ar încheia în această toamnă. În plus, mai există o hotărâre de guvern, de săptămâna trecută, prin care s-a aprobat construirea unui campus în care, din 2009, Liceul de Artă se poate muta.

Olimpiada de istorie, sub semnul întrebării

Alt internat care şi-a pierdut autorizaţia de funcţionare este cel al Liceului Economic, care, alături de cel al Liceului Pedagogic, urmează să găzduiască în vară cei peste 400 de invitaţi ai Olimpiadei naţionale de istorie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite