Trecerea în rezervă, o afacere pentru militarii influenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror general Ilie Botoş şi consilierul prezidenţial Constantin Degeratu au fost reactivaţi după ce au încasat sute de milioane de la stat

Fostul procuror general Ilie Botoş, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, Vasile Păun, şi consilierul prezidenţial Constantin Degeratu sunt doar câţiva dintre militarii care au beneficiat de salarii compensatorii la trecerea în rezervă, iar apoi au fost reactivaţi. Conform MApN, legislaţia nu face vreo menţiune privind restituirea plăţilor compensatorii de către cadrele rechemate în activitate.
Ca şi alte sute de angajaţi ai MApN, cei trei oficiali au beneficiat de prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 7/1998. Conform art. 8 alin. 1 din acest act normativ, "cadrele militare cu o vechime în serviciu mai mică de 20 de ani pot trece în rezervă, la cerere, sau pot fi trecute în rezervă de către MApN, ca urmare a nevoilor de reducere şi de restructurare a armatei, beneficiind de o plată compensatorie neimpozabilă, corespunzător vechimii în serviciu". În conformitate cu art.19 din aceeaşi ordonanţă a guvernului, "personalul militar şi civil disponibilizat în perioada de restructurare a armatei poate beneficia de drepturile băneşti prevăzute în prezenta ordonanţă o singură dată". Fostul procuror general Ilie Botoş a primit salarii compensatorii de peste 250 milioane de lei, în 2002, după ce a fost trecut în rezervă la cerere. Până atunci, Ilie Botoş fusese procuror la Parchetul Militar Cluj. Pe 1 septembrie 2002, el a fost numit procuror general adjunct la PNA. Fix după un an, a devenit şeful Parchetului General. În urmă cu două zile, Botoş a fost reactivat ca general de brigadă la cererea ministrului apărării, el urmând să ocupe o funcţie de conducere în cadrul Parchetului Militar. Colonelul Vasile Păun, actualul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii Militare, a primit şi el câteva sute de milioane de lei, în 2004 când a trecut în rezervă la cerere. Păun a fost reactivat în 2005, după ce, timp de un an a lucrat în domeniul privat. În CV-ul actualului consilier prezidenţial Constantin Degeratu se spune că "în luna martie 2001, am fost trecut în rezervă înainte de termen din motive politice, de către regimul instalat în decembrie 2000". Cu toate acestea şi el a primit salariile compensatorii cuvenite. Pe 1 mai 2005, generalul Degeratu a fost reactivat de către Traian Băsescu, ocupând funcţia de consilier prezidenţial. Cum legea nu prevede restituirea salariilor compensatorii la reactivare, militarii vor rămâne cu aceşti bani în cont, pe lângă salariile, deloc neglijabile, pe care le primesc în momentul de faţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite